Nuffnang Code

.:Nota Eriqa:.

Kadang2 kita tidak pernah bermaksud untuk menyakiti, namun kadang2 kita tidak pernah terfikir kita akan disakiti.

p/s: kalau rasa nak pinjam kata2 atau apa saja yang berkaitan dengan blog ni, sila link semula ke blog ini. TQ

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Thursday, July 30, 2009

Review Movie Marathon 2nd Day

Hri nie, ak dh khatam 3muvi. Hehehe... So, mcm semlm, ak nk wat review sket ttg 3muvi tue.

1st muvi yg ak tgk, Ghost of Girlfriend's Ghost. Lakonan Jennifer Garner n Matthew McConaughey. Cerita nie kelakar, sedey n ad sket rse menyampah kat Connor Mead. Sbb??? Kaki perempuan yg sgt2 menyakitkan hti. Tp, ble die dh dbwa melihat bnde2 yg telah berlaku dlm hdup die yg ad kaitan dgn perempuan, akhirnya dia sdr keslpn die. Yg bsetnye, die alami semua tue mlm perkawinan adk lelaki die. Haha... Smpikn adq die xdpt kawin sbb die. Tp, tq 2 him, cuz die yg slmtkan ceremony tue. Nk tau lbh lanjut, tgk sndri. Yg bestkan, ak tgk muvi nie, 1st day die kuar kat M'sia. Ske2..

Muvi ke2, Overheard, 1muvi dr HK. Lakonan Louis Koo, Lau Ching Wan, n Daniel Wu. lkonan sgt2 mantap. Tp muvi nie agak berat sket. Sbb melibatkan jenayah perdagangan. Cerita ttg persahabatan, tanggungjawab n balas dendam. So, paham la ek knpe ak kter berat selain dr siasatan yg dilakukan. Dorang amik mse sethun utk selesakan kes tue. Tp mmg sedey ble part hjung. Ak xnk cter lbh2. Nk tau, g tgk. Tp mmg cter nie best.

Last, Ice Age 3 - Dawn of the Dinosaur. Hahahaha... Cter mmg utk kanak2. 2je ak leh ckp. Mmg ak paham jln cter die, lawak yg die cbe smpikn. Tp mgkn sbb ak xckup rehat, n ngantuk sgt kot, tmbh lg otak dh penat berfikir tuk muvi sblmnya, wat ak xleh nk focus sgt ngan muvi 2. Tp, overall, muvi 2 mmg seronok.

So, overall hri nie ak seronok. Hehehe.. Sbb lain?? 2smer ak lumpsum dlm 1post nnt. Bsk, hri terakhir ak tuk muvi marathon. Mmg xsbr nk hbskn muvi marathon ak. Nnt ak postkan gmbr tket muvi ak ek. Hehehe... Ngantuk la. Xckup rehat, so nk tdo awl sket mlm nie. 2pn klu leh tdo awl. Huhu...


Keseronokan di Pavilion KL

Yes.. Semlm dh langsai 2muvi yang ingin ditonton. Huhu... Obsessed n The taking of Pelham 123 mmg menyeronokkan. Amat tidak membazir ak bli tket [pdhal leh je msuk free]. Hehehe...

So, pd mereka yg kre muvi TTOP123 membosankan, GTH!!! Cerita tue menarik. Xdnafikan muvi tue lbh byk ckp dr aksi. Tp, ble kter tgk dr sudut yg berbeza, xkan la kes nk selamatkan terbusan byk aksi kot. Ble dh melibatkan tebusan, n org tue nk wat deal so hostages blh dlpskn, of cuz la kne byk borak2. Those yg kte bosan, mmg xpndi hayati muvi tue. Mmbr ak pn kter best.

Huhu... Obsessed?? Mmg menarik. Jln cerita yg pnuh suspens. N i hate dat stupid sycho gurl. Hahahaha... Beyonce mmg cntk. Xske curly hair die. Die rmbut lrus lg cntik. Overall muvi Obsessed mmg best. Sycho gurl tue mmg blh buat org meluat. Derek lak xptt la rahsiakan dr Sharon ble Lisa dh mle kcu hdup die. Hahaha...

But ak nk bg peringatan pd kaum ADAM. Jgn sesekali bersikap terlalu baik sgn seorg perempuan klu xnk dslh anggap oleh kaum HAWA. Ada paham??? Pd kaum Hawa, jgn mudah slh tafsir kebaikan lelaki.


Wednesday, July 29, 2009

Movie Dalam Senarai Marathon

Muvi??? Yes of cuz.. Ak dh ssn muvi ap yg ak nk tgk. Ak kn muvi maniac. So b4 ap2, n memandangkan ak xde idea nk post entry ap, nie list muvi yg ak nk tgk. Ble ak review blk, sme muvi nie ad pelakon yg top2. Tp ak bkn nk tgk pelakon tau. Huhu... Sme muvi nie ak dh tgk trailers. Tue pasal ak nk tgk muvi. Hehehe... Trailers yg mantap mmg menarik perhatian ak.

Rabu

Obsessed

The Taking of Pelham 123

Khamis

Ghost of Girlfriends Past

Overheard

Ice Age 3 - Dawn of The Dinosaurs (3D)

Jumaat

The Proposal

Public Enemies


Ye2, ak tau. Ad sesetghnye dh lme kuar. Tp ak xde mse nk tgk ble kat u. So, tgh cti nie, ak amik mse yg ad tuk tgk sme muvi2 nie. Ad yg bru kuar kat M'sai, tp dh lme kuar kat US. Huhu... M'sia kan ad muvi yg kuar lmbt. Hehehe...

Tp kan, ak lpe nk bwk blik sweater dr hostel. Uwaaaa..... Kesejukan la ak kat dlm hall. Hehehehe... Xpe, tue bkn halangan tuk ak.

GSC Pavilion wait 4 me. Yupe, ak akn tgki sme muvi nie kat sne. Sbb?? Seat yg exclusive sgt2. Hehehe... Xlpe, nk jmpe abg angkat ak n si dia yg amat2 ak rindui.


Monday, July 27, 2009

Di Rumah

Huhu... Ak dh selamat kembali ke umah. Home Sweet Home. Ak ske blk kl, tp ak xske duk umah. Hehehe...

Xde ap sgt ak nk wat. So ak edit ap yg ptt kat 'umah' ak nie. Bakal melakukan muvi marathon utk beberapa hri. Jgn jeles yea....



Keseronokan

Ak sudah smpi umah!!

Mau rehat + tido!!!

Post malam sket..


Sunday, July 26, 2009

Cuti Mengejut

Ak blik kl???
Hehehe... Ske2. Dh confirm, UUM akan cuti utk 1mgu. Hehehe... Bermkne, ak akn cuti smpi hri sabtu. Klu ak tau, awal2 ak dah cau. Hri nie ak lgsg xg kelas. Xde mood lgsg tau. Tgk2 rpe2nye VC bg cuti semgu kpd smer. Mmg menyeronokkan.

Hehehe... Tp ak xpasti lg smada ak akn kuar utk bertemu mereka yg ak rindui atau tdk. Ak amat mengharapkan dpt bertemu mereka. Ak rindu sgt pd mereka2 itu. Huhu...

Ak dpt tau, tket utk balik kg ke kebanyakkan negeri telah pn sold out. Wow... Begitu skali penangan H1N1 kan. Ak mmg dh cuak sgt2. Tkut sgt xdpt bus nk balik. Abg ckp, abg nk anta g stesen bus pg bsk. Ak ckp tq sgt2 sbb leh tlg ak. Tpkan, last2 mama ak call, gtau mama dtg amik. Mksd???? Mksd nye, ak bll kl dgn kereta. Tp cian kat mama kan. Ye la ssh2 je nk amik ak kat kdh. Jauh tu. Xpe2, nnt adeq byr duit minyak k. Huhu...

Hurm... Ap plan ak nk wat kat kl??? Ntah la. Ak pn xtau lg nak wat pa kat kl. Masih tiada rancangan utk dilakukan di kl. Hahahaha.... Mknenye, ak dh smpi kl nnt bru ak nk pk ap yg ak nk wat. Huhuhu...

Ap nk wat sementara nk tgu mama?? Lepak lam blik, wat bodo dlu.


Kesedihan + Kebosanan

Hehehe... Akhirnya dpt gak laptop kesygan ak nie. Uwa.... Tp kan, dh xjd cm dlu. Ak xingat certain bnde yg abg ak bg dlu. Uwa.. Rainmeter tue pn dh xtau g mne. Ad je sbnrnye installer die. Tp yg ak letak kt dekstop ak tu, abg ak dh ubah sket2. Uwa!!!! Nk yg asal abg ak bg. AK ske pki yg tue.

Mcm biasa la kan, klu dh nme bru lepas 4mat, of cuz ak kne setting blk segala bnde dlm laptop kan. Xske2!!! Sbb ak nk yg mcm asal. So, penat la ak nk wat. Td nk DL Chrome pn 1mslh. Dh ar firefoz lembab sket. IE jgn ckp la, rse nye berzaman ak dh xpki IE tau. B4 ak pki Chrome, ak slalu pki Maxthon. B4 dat, ak pki Firefox. Mne ak tau byk psl browser?? Abg ak ar bgtau. Kat umah, mmg kitorg xpki IE lgsg. Lembab seyh. Heheh...

Besok ak 4kelas. N ak still xtdo lg. Ntah la. Mcm xde mood je nk ke kelas bsk. Huhu... Ak pn xtau la. No komen...

Hurm... Ap nk wat ek???? Ak bosan sbnrnye...


Saturday, July 25, 2009

Rindukan Laptop FTec Aku

Kelmarin, laptop ak kne serang virus. Hbs sme ak nye prgrm xblh pki. Mmg skit ati ak ble jd mcm nie. Rsenye, nie la kali pertme laptop ak kne serang teruk mcm nie. Hurm... Sedey sgt ble pk mcm nie tau. Uwa!!!!!!! T_____T

Actually, laptop ak tue dh 7bln xformat. Hahaha... Ak tukar HDD die bln1 ri tue. HDD bru nie xpernah lg format. So ak pn xtau mcm mne lehkne serang. Huhu... Ak pn plik gak ar. Mse pki HDD lme, rse nye, 3kali laptop ak msk ICU. Hahaha....

1st time msuk ICU, pasal windows xDL hbs. Ak pn plik gak. Sbb abg ak dh gne semgu, ble dpt kat ak 2hri, bru jd mslh tue. Hahaha... 2nd time, mse ak nye task manage xleh pki. Org pndi la ktekan. Dh tau windows ak tue local nye, spe suh update. Kesdhannya, lepas sethun gne, ak kne format lain. Kali ke3, ak mse nk tkr HDD. Tue je la. Now HDD lme jd external HDD ak. Hehehe...

Ak dpt laptop keksygan nie, mse ak sem2 kat mtrx. Klu xslh ar. Krenya, dh sethun lbh lptop nie dgn ak. Mmg ak syg sgt2. Sbb nie pemberian mama. Huhuhu...

K ar, nk g mndi. Mlm kang nk amik lptop kat kdi. Huhuhu...

p/s:a post pki lptop rumate la...hehehe...rumate xblik lg dr prgrm ank angkat kat luar kampus...kemalasan utk m'upload gmbr2...jgn marah yea...



Kecelaruan + Kerinduan

Hmpir sebln ak di uum, menempuh kehidupan sbg seorang pljr utk sem ke3. Hurm.. Ak semkin bosan di sini. Xpasti ap yg akn ak lalui. Ak seronok dgn kwn2, dgn mereka yg ak sygi. tp ntah knpe, ak smkin kehlgan mereka yg rapat dgn ak.

Ak rndukan gelak tawa yg die pernah berikan suatu ketika dulu. Ak xpinta utk dberikan tiap mse, nmun biarlah snyuman tue sentiasa mekar di wajah nya. Hurm.... Rse nye hmpir semgu ak xjmpe die. Rndu sgt pd bingitan suaranya, namun ak akui. Kami ber2 terlalu sbuk dgn aktiviti sndri. Dia semkin m'jd org pntg dlm dunia dia, tapi ak? Masih seperti dlu.

Bukan niat utk ak iri hati, tp ak punya sikap ak sndri yg ak xingini m'jd suatu bualan. Ckuplah 2sem yg lepas ak bermasam mke dgn mereka2 yg ak xingin lgsg berjmpe. Huhuhuu..... Cerita yg tlh lepas, xingin lg ak ingati.

Hurm.... Ak rndu sgt dgn die. Insan yg pernah membuatkan hati ak b'celaru. Dgr cerita dr teman rapat, die semkin bhgia dgn insan yg die plih. Salah paham antara ak dgn die, semkin m'bsrkan jurang yg sedia ad. Ak sndri xpasti, apkh ak mmpu utk b'semuka dgn dia andai kte takdir menemukan kami. Ye, kami pasti akn b'semuka lg. Bkn sekali 2, tp byk kali.

Hurm... Adeq, ap khbr die kat sne ek?? Die bgtau ak, die tgh dmm. Xtau la dmm die tu dh elok ke blum. Ak smpt msg kat die, jgn lpe mam ubat. Hope die sehat cpt. Rsau? Msti la rsau. Die kan seorg shbt yg baik, malah selalu jd tmpt ak mengadu nasib. Hehehe...

Xsbr nk tgu ke penang. Cuti mid sem bln 8 nnt, ak ke penang, utk join 1projek bwh dpp ak. Hehehehe.... Njoy buat sementara waktu kot. Huhuh... Dr penang bru ak akn blk ke kl. Yeyeye.... Ak nk jmpe mereka2 yg istimewa di hti ak. Oshin, adeq, abg lan. Rndu sgt pd dorang. Pd K?? Ntah la, Biarlah mse yg akn menentukan perhubungan kami.


Harry Potter Movie Review

Cerita nie mgkn dh lapuk kot. Ye la, ak asyik draft je. Xtau ble nk siap tuk dipostkan. At last, hri nie siap gak entry nie.

Hari isnin lepas ak kuar ngan mimie, wanie, n eleen tgk Harry Potter and The Half Blood Prince kat jitra mall. Huhu... Sbnrnye, sblm ak tgk muvi nie, rmi yg ckp muvi nie xseronok. Sbb xde klimaks. Pd ak, muvi nie best. Mgkn sbb ak mmg minat n xpernah ak miss dr muvi yg pertme. Lgpun, ak bce bku die dr yg pertme smpi yg terakhir.

Huhuhu... Latest muvi, Harry Potter and the Half Blood Prince adlh muvie ke6 dan merupakan muvi ke3 terakhir bg siri Harry Potter [HP]. Bg korang yg xtau, bku terakhir HP akn difilemkan mnjd 2buah filem sekuel. Bermkne, akn ad lg 2muvi sblm kegilaan pembaca2 HP berakhir.

Ak bce HP since sek men. Sme sbb kes mmbr ak yg menarik minat ak. Time skewl dlu, ak xbpe minat sgt bergaul. So kes nk cri kawan dlm claz, ak try cari minat yg sme dgn dorang. 1st bku yg ak bce dlm siri HP adlh bku ke4, Harry Potter and the Goblet of Fire.

Ble launch bku ke5, ak dh mle start kumpul bku die. N now, koleksi ak dh ad smpi yg terakhir. Actually, ak msh dlm misi utk mencari 4bku terawal dlm siri HP. Owh yeah, even though ak bce dr siri ke4, ak pnjm dr mmbr ak 3siri pertme. Ble ak dh bce dr awal, ak semkin tertarik dgn novel nie.

Tue pasal, tiap kali muvie die kuar, ak xkan miss tgk. Klu blh, ak nk jd yg pertme. Tp apkan daya, time HP yg ke6 nie kuar, ak tgh sesak. So, xleh ar g tgk. Tp xpe, xsmpi semgu muvi nie kuar dlm wyg, ak dh dpt tgk.

Back 2 da story. Tuk muvi ke6 nie, ak ske jln cerita die yg xbyk lari dr jln cerita asal. Klu korang perasan, bermle bku ke4, tiap kali ending tuk jln cerita HP akn berakhir dgn kesudahan sedih. Tp tue xtermsuk tuk bku ke7 ye kwn2. Ad yg ckp muvi kali nie bosan, tp bg ak muvi nie best. Jln cerita yg xbyk lari mmg menyeronokkan. Korang kte bosan mgkn sbb cerita nie xbyk klimaks mcm cerita2 die sblm nie kn???

Hehehe.... Sni ak listkan smer tjuk bku n films HP. And ak sertakan skali poster films n cover bku2 HP. Poster2 muvi mgkn berbza dgn yg sbnrnye utk tujuan promosi. Ye la, cter box office, xkan la ad 1je poster dorang. Yg pasti, sme poster2 tue, mmg poster asal yg didaftarkan.

Harry Potter and The Philosopher's Stone

Harry Potter and The Chamber of Secret

Harry Potter and The Prisoner of Azkaban

Harry Potter and The Goblet of Fire

Harry Potter and The Order of Pheonix

Harry Potter and The Half Blood Prince

Harry Potter and The Deathly Hollows

Tuk bku yg terakhir, msh xde lg poster film yg kuar. Even review tuk 2muvi berikutnya. Tgu je la ek thun 2010 n 2011. Itu yg djnjikan oleh penerbit films bersiri Harry Potter.


Monday, July 20, 2009

Buat Yang Teristimewa, Oshin

Agak terlambat sket nk post bnde nie. Tp ak bz la, sori ek kwn. Entry khas buat bestie yg plg memahami ak, Oshin.

19/07/89 merupakan 1tanggal bersejarah, sbb mse tarikh nie la, slh sorang bestie ak lahir. Now, 19/07/09. Bermkne dh 20thun die lahir ke dunia fana. Korang yg selalu bce blog ak, msti kenal mke minah nie kan. Hahaha... Mke die je yg slalu ad kat blog nie.

Hurm.. Actually, msuk thun nie, dh 2thun ak xceleb bday die. Rse sedey pn ad. Ye la, sjk ak msuk mtrx, kitorg dh xceleb bday sesme. Time bday ak, klu celeb pn, msti lmbt. Tgu ak blik final, then bru celeb. Hehe... Last year ak xceleb pn bday die. Sbbnye, time cti midsem bln lapan, ak still xdpt lg duit biasiswa. Sedey kan? Dis year, ak kne pk dlu. Huhu...

To Norazreen @ Oshin,
Thun nie, umur ko dh 20thun. Ingat sket, ko tue dh makin tua. Hahahaha........ [smbil ingatkan dri sndri] Actually, ak still xde hdiah lg tuk ko. Xtau nk bli ap. Ak doakan

Ko bahagia dgn life yg ko plih skung
Ko capai segala yg ko impikan
Ko dimurahkan rezeki
Dijauhkan dr hasad dengki mereka yg sememangnya xske kan ko
Yg pasti, biarlah persahabatan kter kekal smpi ble2

Mgkn ak xmmpu nk bg hdiah yg mahal2, tp ak harap dgn persahabatan kte yg terjlin sjk kecik, ckup membuatkan ko rse dhargai. Long lasting frenship is da best gift i can give. Tq 4 evrything.


Saturday, July 18, 2009

Akukah Yang Bersalah

Ak kah yg berslh?? Atau adkh itu hnye perasaan ak?? Ap yg berlaku sbnrnya??

Pelik ke bce ayt2 kat ats? Hurm.. Ak xtau knpe @ mengapa, tp ak rse kan ak kehlgan mereka yg rapat dgn ak. Ak xtau sme ada ak melakukan kesilapan @ ak menyinggung perasaan die, tp ak btul2 syg kn persahabatan kitorg.

Ap yg ak nmpk, tiada lagi keserasian ak dgn die. Ak smkin jauh dr die. Ak syg die, ak syg kn persahabatan kami.

Kwn, andai kata ad silap yg telah ak lakukan, ak mohon kemaafan dr ko. Kdg2 ad sikap ak yg mgkn xdpt ko terima, tp kesudian ko menerima kekurangan dri ak, mmg ak hargai. Kwn, jika kita mampu utk jd seperti dlu, alangkah indahnya. Waktu2 yg kita luangkan bersme, mmg xdpt aku lpe kn. Kwn, maafkan segala kesilapan ak.


Friday, July 10, 2009

Merungkai Persoalan

Untuk post ke 100 aku untuk tahun nie, aku nak post satu entry yang boleh merungkai segala persoalan korang yang membaca post2 aku sebelum ini.. Aku nak wat pengakuan berani mati.

*********************************************************

Siapakah sebenarnya insan yang bernama abg?
Jwpn: Aku kenal abg sewaktu menuntut di matriks lagi. Bermakna perkenalan aku dengan dia dah mencecah usia 2tahun. Aku rapat dengan abg, sbb aku berada jauh dari family. Aku anggap dia sebagai seorang abg yang benar2 memahami siapa diri aku yg sebenarnya.

Dalam masa 2tahun aku kenal abg, aku tak nafikan abg menggembirakan aku. Perasaan sayang dah wujud. Tapi pintu hati aku masih lagi tidak terbukak. Sayang aku memamg dah tahap maksimum untuk abg, tapi aku masih tak boleh bukak pintu hati aku untuk abg.

Hubungan aku dengan abg hampir mencecah 2tahun. Aku sendiri tak sangka, hubungan aku dengan dia boleh bertahan lama. Macam2 kitorang dah lalui. Mesti korang pelik kan, kenapa post aku sebelum nie, aku tulis aku takda insan istimewa selama 2tahun kan? Sebabnya, aku dengan abg tak pernah sesekali declare hubungan kitorang.

Hubungan aku dengan abg hanyalah sekadar teman tapi mesra. Hubungan yang begitu mesra, begitu aku selesa. Memang aku susah untuk melepaskan abg dari hidup aku. Tapi cukup lah setakat ni. Aku terpaksa melepaskan abg pergi jauh dari hidup aku. Bermakna, aku akan kembali keseorangan, bertemankan air mata, bertemankan sahabat yang sanggup mendengar segala rintihan aku.

Siapakah yang berjaya membuka pintu hati aku?
Jwpn: Yupe, K lah insan yang membuka pintu hati aku. Sayang aku pada dia, takda la sekuat sayang aku pada abg. Mana mungkin aku boleh menyayangi K yang cuma aku kenali kurang dari sebulan seperti mana aku menyayangi abg.

Aku dengan K hanya rapat untuk 2minggu, tapi pelik sebab dia mampu membuatkan aku terbuka pintu hati untuk aku mencari teman semula. Tapi entahlah, sekarang aku kembali berbelah bagi. Sebab aku mula meragui keikhlasan hati lelaki yang melontarkan kata2 manis, janji2 untuk kekal bersama, setia hingga ke akhirnya.

Aku bengang dengan K, aku marah dengan sikap dia. Itulah yang sering aku katakan pada kawan2 serta abg angkat aku. Tapi hakikat sebenarnya, aku masih menyayangi K. Terlalu sayang. Kesibukan aku dengan kelas, mesej dengan mereka yang sudi mendengar celoteh aku, membuatkan aku dapat melupakan K buat seketika.

Tapi aku sedar, sampai bila aku harus begini. Sekembalinya aku ke KL, memulakan semula kerja aku di GSC, aku akan kembali bersua muka dengan K. Pasti aku akan kembali mengingati memori lama yang pernah menggamit jiwa.

*********************************************************

Aku hrp 2persoalan yg korang nk tau, especially ttg abg dh terjwb. Ya, ak syg kan 2-2, tp apkn daya, ak xmmpu utk memiliki ke2-2nya. M'cintai dlm diam je yg mampu ak lakukan skung.



Sebab Untuk Menyayangi

Petang tadi aku terfikir balik, kenapa kita boleh sayangkan seseorang? Hurm.. Perlukah kita menerangkan sebab2 kenapa kita sayangkan seseorang? Aku tak rasa itu semua perlu. Yang paling penting, adalah bergantung pada hati kita. Tanya diri sendiri, apakah benar kita ikhlas menyayangi diri dia.

Seringkali juga aku ditujukan persoalan, kenapa aku menyayangi seseorang. Maaflah kerana aku tidak pernah punya jawapan untuk semua persoalan itu. Bila aku sayangkan seseorang, aku tak pernah mengetahui apakah sebab aku sayangkan dia. Yang pasti, aku ikhlas sayangkan seseorang.

Kenapa aku post pasal soal sayang? Sebab aku teringat pasal K. Aku betul2 terusik dengan kenangan yang ada. Aku terlalu rindukan dia, seolah2 aku memerlukan dia di sisi aku tika ini.

Kenapa aku sayangkan dia? Aku tak pernah punya jawapan. Kerana aku tak pernah punya jawapan untuk persoalan tu.