Nuffnang Code

.:Nota Eriqa:.

Kadang2 kita tidak pernah bermaksud untuk menyakiti, namun kadang2 kita tidak pernah terfikir kita akan disakiti.

p/s: kalau rasa nak pinjam kata2 atau apa saja yang berkaitan dengan blog ni, sila link semula ke blog ini. TQ

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Sunday, April 18, 2010

Movies Review

Ramai kawan2 aku dah sedia tahu aku ni jenis yang suka sangat tengok movie kan? Hehehe... Masa balik KL hari tu, macam biasa aku tetap akan pergi tengok wayang. Rasanya, takda lagi cuti aku kat Kl aku tak pergi tengok wayang. Huhu... Okay, ni list and sedikit review tentang movie2 yang aku sempat tengok dalam masa 2 hari. Yupe, 5movies watched in just 2days. Itu sudah normal. Hehehe...

First day (12/04/10)
On first day, first movie yang aku tengok Clash Of The Titans 2010 (3D). Movie ni sebenarnya remake daripada movie tahun 80's dengan title yang sama. Secara keseluruhan, jalan cerita an aksi yang menarik tapi dengan plot yang agak perlahan pada permulaan cerita.

Namun harus diingatkan pada semua, movie ni adalah satu mitos dari Greece. So, tolonglah jangan mengatakan movie ini boleh memesongkan akidah kita semua. Setiap bangsa dalam dunia ni ada mitos mereka yang tersendiri. Kebenaran dan myths adalah 2benda yang berbeza. But both can be made into live action movie. Kita yang menontonnya harus bijak menilai dari persepsi masing2.

Perbalahan antara Tuhan dan manusia memang tidak akan pernah wujud. Tapi itu yang terjadi dalam mitos bangsa Greek. So, terima movie ini sebagai satu hiburan buat semua. Rating: 4.5/5

Synopsis: In Clash of the Titans, the ultimate struggle for power pits men against kings and kings against gods. But the war between the gods themselves could destroy the world. Born of a god but raised as a man, Perseus is helpless to save his family from Hades, vengeful god of the underworld. With nothing left to lose, Perseus volunteers to lead a dangerous mission to defeat Hades before he can seize power from Zeus and unleash hell on earth. Leading a daring band of warriors, Perseus sets off on a perilous journey deep into forbidden worlds. Battling unholy demons and fearsome beasts, he will only survive if he can accept his power as a god, defy his fate and create his own destiny. Reimagined with state-of-the-art visual effects and cutting edge technology, Clash of the Titans is a timeless and awe-inspiring adventure set against the turbulent backdrop of Ancient Greece.

Then take a break kejap. Sambung pulak dengan movie Beauty On Duty. It was a Chinese comedian movie. Secara keseluruhan komedi dan jalan cerita movie ni menarik. Permulaan tidak terlalu perlahan. Biasa2 je la. Rating: 4/5

Synopsis: This Easter, be prepared for another laugh-out-loud comedy starring Sandra Ng and Charlene Choi. A rookie policewoman (Charlene Choi) rescues a witness of a murder case during her first patrol. The witness is willing to testify against the murderer only if the police team protects his daughter. As a result of this, the rookie is forced to participate in the "Miss Asia Beauty Pageant" together with the girl to ensure she is safe by her side. Who will win the title of Miss Asia, alive?

Lepas tengok Beauty On Duty, tengok movie Kaiji. Mungkin ada yang tak tak tahu, actually movie ni ada siri anime sendiri. So kiranya movie nie live-action movie la. Huhu... Akan ada yang menganggap bahawa movie ni akan berkisarkan tentang perjudian semata2. Tak terkecuali aku. Hehehe... But what will u get from watching this movie? Hurm...

Actually movie ni nak sedarkan kita bahawa kita takkan mampu berjaya jika kita tak nak berusaha dalam mencapai kejayaan. Dengan sikap suka berjudi, kita hanya akan menyusahkan diri kita sendiri dan orang lain. Satu lagi pengajaran yang aku dapat dari movie ni, bagaimana kita tak harus memperjudikan nyawa kita kerana ingin keluar dari masalah yang kita sendiri cipta. Biarpun jika kita berjaya keluar dari masalah tersebut dan berjaya mendapatkan hasil, namun itu semua takkan mampu memberikan kebahagiaan pada diri sendiri.

Mungkin akan ada yang agak berbelit baca apa yang aku tulis. Sebab ini dari sudut pandangan aku. Nak tahu lebih lanjut, tengok sendiri. Huhu... Rating: 4.5/5

Synopsis: "Kaiji: The Ultimate Gambler" is an exciting psychological thriller starring Tatsuya Fujiwara as Kaiji, man forced to enter a deadly gambling competition aboard a cruise ship, to erase a large financial debt. Based on Nobuyuki Fukumoto's hit manga series which has sold over 11 million copies, Kaiji is a 26 year-old job-hopping bum who suddenly finds himself riddled in debt after a shadowy loan company informs him that he is responsible for a loan taken by his friend (who has since gone missing) and whom he casually co-signed as a loan guarantor for!

On second day (13/04/10)
Second day aku sempat tengok 2movie je. First aku tengok Alice in Wonderland (3D). Jangan cakap cerita ni untuk budak2 yea. Sebab aku sangatlah suka tengok movie nie. Hehehe... Movie ni sambungan dari movie2 sebelum ni. Alice ke dunia Wonderland masa dia kecik kan? Around 7years old kot waktu tu. Untuk movie Alice in Wonderland 2010 ni, masa ni umur Alice dah 17years old. Dah besar untuk masuk ke dunia Wonderland yang sedang kucar kacir. Even alice sendiri dah tak ingat dengan dunia yang dia pernah datang sebelum ni. Huhu... Menarik sangat2. Rasa seperti kembali ke zaman kanak2 ribena dulu. Hehehe... Rugi tak tengok. Rating: 4.5/5

Synopsis: 17-year-old Alice (Mia Wasikowska) attends a party at a Victorian estate only to find she is about to be proposed to in front of hundreds of snooty society types. She runs off, following the White Rabbit (Michael Sheen) into a hole and ends up in Wonderland, a place she visited in a similar manner 10 years before, yet doesn't remember. Wonderland was a peaceful kingdom until the Red Queen (Helena Bonham Carter) overthrew her sister, the White Queen (Anne Hathaway). The creatures of Wonderland, such as the Cheshire Cat (Stephen Fry), Tweedledee and Tweedledum (Matt Lucas) and the March Hare (Noah Taylor), ready to revolt, wait for Alice to help them. With the help of the White Queen, the Mad Hatter (Johnny Depp) and the Caterpillar (Alan Rickman), Alice starts seeing flashbacks of her original visit, back when she was seven.

Last but not least tengok How To Train Your Dragon (3D). Huhu... Menarik seyh movie nie. Dragon Night Fury (Toothless) sangatlah comel. Suka tengok rupa dia masa dia buat muka comel dengan mata yang bulat dan besar. Alalalala.... Nak tengok lagi sekali. Comel sangat. Huhu... Disebabkan movie ni animasi, so bila tengok 3D dimension dia nampak lagi real n live jika nak dibandingkan dengan movie 3D yang aku sempat tengok. Huhuhu.. Rating: 4.5/5

Synopsis: Based on the book by Cressida Cowell, the story centers around a Viking teenager named Hiccup, who lives on the island of Berk, where fighting dragons is a way of life. The teen's smarts and offbeat sense of humor don't sit too well with his tribe or its chief... who just happens to be Hiccup's father. However, when Hiccup is included in Dragon Training with the other Viking teens, he sees his chance to prove he has what it takes to be a fighter. But when he encounters (and ultimately befriends) an injured dragon, his world is flipped upside down, and what started out as Hiccup's one shot to prove himself turns into an opportunity to set a new course for the future of the entire tribe.

p/s: nak tahu lebih lanjut, klik dekat title.. aku dah link kan dengan official site setiap movie.. yang mana dalam kurungan ada 3D, means aku tengok movie tu dalam format 3D.. hehehe... best!!!!

lots of love,
[Miss Eriqa]

No comments: