Nuffnang Code

.:Nota Eriqa:.

Kadang2 kita tidak pernah bermaksud untuk menyakiti, namun kadang2 kita tidak pernah terfikir kita akan disakiti.

p/s: kalau rasa nak pinjam kata2 atau apa saja yang berkaitan dengan blog ni, sila link semula ke blog ini. TQ

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Saturday, December 31, 2011

Exam di Awal Tahun


Sesuatu yang menarik berlaku waktu aku bukak dashboard blog hari ini. Tengok la num pageview saya.. 8080... Num ong bank kata orang cina.. Huhu...


Lama tak menulis kan? Hurm.. Agak busy dengan assignments and final exam. Ini keadaan sebentar tadi. Study untuk paper besok malam. Penat, ngantuk, semua cukup. Mengharap yang terbaik untuk hari besok dan seterusnya. Doakan aku dan kawan2 yea!!

Hari ini hari terakhir untuk tahun 2011. Tak sangkakan, dah sekejap nak masuk 2012. Ini bermakna, perjalanan aku di UUM bakal menghampiri penghujungnya. Semoga segalanya berjalan dengan lancar.

p/s:malas nak menaip sebenarnya.. tak tau nak karang cerita apa.. =)
lots of love, [Miss Eriqa]

Monday, December 19, 2011

Saat dan Senyuman

Saat hujan turun,
Saat itu hati aku terluka,
Saat matahari memancarkan sinarnya,
Saat itu hati aku bercahaya.

Saat bulan itu purnama,
Terlihat aku pada wajahmu,
Saat malam itu bersinar kerana bintang,
Terlihat aku pada senyumanmu.

Saat itu,
Tika itu,
Aku kelihatan gembira,
Namun,
Siapa sangka,
Dalam suka tersimpan duka.

Teringat aku pada katanya,
Senyuman itu tanda kegembiraan,
Namun tahukah dikau semua,
Senyuman itu juga tanda kedukaan.

Saat itu,
Aku tersenyum,
Kau hadir dalam pelukan,
Pelukan yang telah lama aku dambakan,
Kerana kau insan tersayang.

Senyuman yang aku ukirkan,
Tersimpan seribu rahsia,
Tersemat kemas dalam ingatan,
Untuk aku lupakan,
Satu hari nanti,
Pabila tiba saat itu,
Akan aku hulurkan salam kemaafan.

Senyuman yang aku ukirkan,
Hanya mereka yang mengetahui maksudnya,
Kerana aku seorang penyimpan,
Tersemat kemas dalam dakapan.

Tidak aku ingini kamu tahu,
Kedukaan yang menghimpit diri,
Biarpun aku sangat terluka,
Hanya mereka yang megetahui.

Dari dulu kami bersama,
Ego telah rendah aku letakkan,
Tidak aku mahu mereka terluka,
Kerana aku akan turut berduka.

Biarlah masa menentukannya,
Biarlah masa menceritakannya,
Biarlah aku terus begini,
Kerana aku ada mereka di sisi,
Kerana aku gembira bersama mereka.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Sunday, December 18, 2011

Kahwin Awal, Gatal??

Aku tidaklah mempunyai ilmu agama yang tinggi. Namun, ini yang ada dalam pemahaman aku. Antara perkara2 yang harus disegerakan apabila tiba waktunya:

1. Solat di awal waktu.
2. Jenazah yang harus dikebumikan.
3. Menjamu tetamu yang datang ke rumah.
4. Membayar hutang apabila berkemampuan.
5. Mengahwinkan anak gadis apabila cukup umurnya.
6. Bertaubat bila melakukan kesalahan.

Aku bukan nak sentuh tentang semua. Cuma, aku nak sentuh isi kelima. Mesti ada yang cakap aku gatal sebab nak kahwin cepat, kan? Biasalah, remaja zaman sekarang. Bila ada antara kita yang kahwin awal, mesti cakap 'gatal sangat lah tue...'. Persoalannya di sini, gatalkah kalau kita kahwin awal?

Ini pendapat aku. Terpulang pada mereka yang ingin yang menerima atau menolak. Bagi aku, kahwin awal bukanlah sesuatu yang patut digelar gatal. Kerana bagi seorang anak gadis, kahwin apabila cukup umur merupakan antara salah satu perkara yang harus disegerakan oleh ibu dan bapanya. Tapi, bagi ibu bapa zaman sekarang, kalau boleh nak suruh anak2 mereka capai kejayaan sendiri sebelum berkahwin. Perlukah semua itu?? Bagi aku, rezeki bila dah berkahwin ni lagi bernilai. Sebab bilah dah berkahwin, rezeki yang diterima adalah untuk dua orang. Lebih bermakna bila rezeki tu dikongsi oleh dua orang.

Salah satu lagi sebab kenapa aku nak sangat kahwin awal. Aku nak menghalalkan apa yang haram. Sebabnya, bila dah meningkat dewasa *dewasa la sangat*, aku terfikir balik. Perlu ke aku asyik couple dan putus sedangkan itu semua haram. Bila sesuatu yang haram itu menjadi halal, nikmat yang dikecapi tidak dapat diluahkan dengan kata2.  Lagipun, banyak sangatkah amalan dan pahala kita jika kita mampu menanggung dosa yang kita lakukan?

Jujur aku cakap, memang aku ada impian aku sendiri. Nak berbakti pada ibu bapa, nak cari aset. Tapi itu dulu. Sebelum aku tahu dan aku kenal erti cinta. Bila aku kenal indahnya cinta, betapa aku tidak ingin lepaskan keindahan itu. Tapi, sepanjang aku couple, perasaan takut itu masih wujud. Kenapa pun aku tak tau. Bila aku tengok kawan2 yang dah bertunang dan berkahwin, tiba2 aku terfikir. Apakah perasaan takut itu akan hilang andai aku menghalalkan apa yang haram?

Andai itu yang patut aku lakukan, ingin sekali aku cepatkan. Tapi, halangan wujud bila aku masih lagi study dan dia masih lagi tidak kukuh dari segi kewangan. Hurm.. Mampukah aku terus mengelak dari melakukan dosa andai aku hanya insan yang lemah??

lots of love,
[Miss Eriqa]

Friday, December 16, 2011

Saya Sayang Awak

Sayang,
Hati ini adalah milikmu sayang,
Menyayangi awak mencintai awak,
Membuatkan hidup saya ceria.

Sayang,
Awak yang terindah,
Awak yang bermakna,
Seribu kenangan awak ciptakan untuk saya,
Dan seribu derita saya ukirkan dalam kenangan awak,
Maasfkan saya wahai sayang.

Sayang,
Sayang saya tiada penghujungnya,
Cinta saya tiada penutupnya,
Rindu saya tiada surutnya,
Kerana awak sentiasa dalam kenangan.

Sayang,
Awak tahu siapa awak di hati saya,
Awak tahu tempat awak dalam hidup saya,
Dan awak tahu siapa awak pada saya,
Kerana awak,
Mazlan Shah Jamaluddin.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Thursday, December 15, 2011

Tidak Ingin Menyakiti, Tidak Mahu Disakiti

Yang pertama baru bertunang awal bulan 12..
Yang kedua dah berkahwin dan dah lost contact..
Yang ketiga pun dah berkahwin tengah bulan 11..
Yang keempat, aku tak nak amik tahu langsung. Kalau boleh sampai terbuka pintu hati aku untuk memaafka kesilapan yang berlaku.
Yang kelima pun dah berkahwin.
Yang keenam, dia..

Iya, dia yang keenam dalam kehidupan percintaan aku. Dia yang mampu memadamkan kenangan silam aku tentang kesakitan itu. Dia mengajar aku erti kesetiaan sedangkan aku dulu banyak menyakiti hati orang. Sedih, iya memang aku sedih. Dulu aku budak2. Tak kenal erti kesetiaan. Tapi kini aku kenal erti kesakitan dipermainkan.

Bulan menginjak ke angka 12. Dan hubungan aku menginjak ke angka 2. 2 tahun bersama, bagai baru semalam aku berkenalan. Dia mungkin bukan yang terbaik, tapi biarlah dia yang terakhir aku sayangi. Sungguh aku sayang akan dirinya. Tidak aku mampu kehilangan dirinya. Moga tahun baru membawa sinar baru.

Love u always... And u know who u are..

lots of love,
[Miss Eriqa]

Saturday, December 10, 2011

Lega Buat Sementara Waktu

Akhirnya, beban ICS dan SM individu dah berakhir. Aku seronok. Sangat seronok. Huhu... Dapat rehat kan minda sekejap. Yang tinggal sekarang, hanya Specialised Taxation dan SM group. Harap2 dapat hbskan dalam tempoh masa terdekat. Hehehe...

pic: bru setelkan assignment ICS... meja bersih?? sebab aku tak suka sepah2.. *3 steps* assignment nie tak banyak guna buku @ ntes, itu yang jadi bersih.. cuba kalau buat assignment guna buku and segala notes yg ada.. takda rupa meja dah ha.. hehe...

Life busy sekarang. Sangat busy. Dah lama aku tak rasa saat2 macam ni. Sebab apa? Hurm... Sebab aku suka buat kerja last minute. But, aku puas bila dapat siapkan kerja ikut kehendak aku. Hehe... =)

Now, nak tengok2 apa yang patut aku buat untuk SM group project pulak. Sebab apa? Sebab, aku prefer buat yang paling aku minat di akhir2 cerita. Hehhee...

lots of love,
[Miss Eriqa]

Thursday, December 08, 2011

Time Fly By

It might not be nice, 
But it’s come from inside, 
It might not be expensive, 
But it’s full with love. 

We met and we separate, 
It is the call of our nature, 
Joy, sorrow, tears and laugh, 
Fills in every memory we had together. 

I never thought the day had come, 
As I hope the day will never exists, 
But that what we called faith, 
Because of faith, 
I met you.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Tuesday, December 06, 2011

Sakit.... =((

Hari ni agak malang buat aku. Sebab? Hurm... Mengalami sakit perut yang teramat sangat sampai aku tak mampu untuk makan apa2. Sedih kan? Dah la perut tengah lapar nie. Huhu...

Semalam puasa sunat Asyura. Sepatutnya puasa sunat sehari sebelum Hari Asyura, Hari Asyura tu sendiri and sehari selepas Hari Asyura. Tapi, aku sempat puasa sehari sebelum je. Agak sedih sebab dah lama tinggal puasa sunat. Semalam berbuka makan nasi lemak ayam rempah kat proton and fresh orange. Pilihan yang menarik sebab memang makanan itu akan mendatangkan kesakitan kepada aku. Sebab?? Aku tak sahur. Itu bermakna, kali terakhir aku makan adalah pada hari sebelumnya di waktu malam. Tapi tak ingat makan apa. Then, bila dah puasa and tambah lagi tak sahur, of course la perut akan kosong tanpa apa2 kan? Eh2, kejap. Perut takkan kosong sebab ada gas dan asid yang datang akibat tiada makanan untuk dihadamkan.

Sebab tu aku tak boleh berbuka dengan nasi dan benda2 pedas atau berempah atau masam. Silap hari bulan, tak perlu nak silap sangatlah kan kalau dah jadi kesakitan tu pada aku hari ni. Perut sensitif ala baby ni memang susah *okay, sudah tahap poyo* kalau satu hari tak diisikan dengan makanan. Hurm...

Hari ni pergi kelas pagi tadi pun tak berapa nak selesa. Sakit perut ditambahkan dengan PMS, memang membuatkan aku rasa nak tidur je dalam kelas. Dah la kelas 3jam. Dan aku kesejukan!!! Huhuhu... Balik tadi pun terus ke toilet. Sakit bukan sebab lapar, tapi lebih pada pedih akibat dari terlalu banyak asid dalam perut yang tak fully utilize. Hahaha.. Mula la aku nak mengarut kat sini. Hehehe...

Owh yea.... Pintu bilik aku baru tukar hari ni. Tak lama lepas aku balik dari kelas tadi. Rasanya dalam pukul 1230 kot. Huhu... Akhirnya aku ada pintu baru. Tapi tak suka sangat dengan pintu baru ni. Susah nak explain kat sini. So, tak payah explain la kan? Hehehe...

K lah, nak sambung buat assignment. Setel yang ini, aku boleh bergumbira sebentar sebab hanya tinggal 3 lagi assignment yang perlu aku siapkan. Hehehe.... Tapi yang paling mencabar adalah 2 assignments terakhir yang perlu aku lakukan. Hehe... Hope, mampu siapkan dalam tempoh masa terdekat sebab nak prepare untuk final exam. Semester ni kitorang takda study week yea. So, kena study dari awal. Dan exam aku adalah antara exam terawal untuk semester ini. Hope boleh lakukan yang terbaik. Daaaa~~~~~

p/s: rasa menyampah nak baca, tak payah baca okay.. =))

lots of love,
[Miss Eriqa]

Sunday, December 04, 2011

Joke Is Not to be Fooled

Hari ni, aku rasa aku just nak kongsikan beberapa quote yang aku reka sendiri. Quote ni aku reka berdasarkan beberapa peristiwa yang berlaku dalam kehidupan aku. =))

" A joke won't be a joke when it turns to fool others. Life is to short too be fooling around. Thus, enjoyed every moment when you had the opportunities"


"People's care because they love you. But don't make people feel they are stupid for caring too much about you"

lots of love,
[Miss Eriqa]

Saturday, December 03, 2011

Khas Buat Kalian, Sahabatku



Sahabat Sejati

Persahabatan terjalin,
Pabila munculnya insan yang tidak aku kenali,
Di satu tempat,
Yang juga asing buat kami berdua,
Saat salam persahabatan itu aku hulurkan,
Kau sambut dengan senyuman.

Tahun demi tahun masa berlalu,
Kau sentiasa di sisi waktu aku memerlukan,
Saat aku jatuh kau hulurkan tanganmu,
Meminjamkan bahumu waktu kau tahu aku bersedih.

Susah dan senang kita bersama,
Kau bantu aku saat aku terkapai-kapai,
Aku menjadi penyokong waktu kau kesedihan,
Kita gelak bersama tiap kali kejayaan itu dapat kita genggam,
Tidak kira kejayaan itu milik siapa.

Masa mencemburui kita,
Menjadikan perpisahan itu satu hadiah,
Mampukah aku kekal kuat seperti sekarang,
Saat aku berjauhan dari dirimu,
Mampukah aku ketawa seperti sekarang,
Saat aku tidak tahu bersama siapa aku harus berkongsi.

Perpisahan itu suatu yang dijanjikan,
Tapi bukan yang dijanjikan oleh kita,
Aku bertuah memiliki dirimu sebagai seorang sahabat,
Kerana kau sahabat sejati.

Sahabat,
Berjanjilah,
Kita tidak akan pernah berpisah,
Jarak dan masa mungkin jadi penghalang,
Namun,
Berjanjilah sahabat,
Kau tidak akan pernah melupakan aku,
Saat kau menghulur salam buat sahabat barumu.

Sahabat,
Andai ini menjadi perpisahan yang kekal,
Doakan aku beroleh ketenangan di sana,
Hanya itu yang aku harapkan,
Kerana aku tahu satu perkara,
Kau,
Sahabat sejatiku.

Terima kasih,
Sahabatku.


Ikhlas dari hati,
Fadzlin @ Lynne @ Miss Eriqa

Pertemuan Pasti Ada Perpisahan

Lama sangat tak menulis kan? Huhu... Few months had gone, quite busy dengan kerja-kerja as a final sem students.

Bulan 12 sudah pun membuka tirai, menjadi bulan terakhir bagi tahun 2011. Pada semua yang telah membuat pelbagai azam untuk tahun 2011, sudah tercapaikah azam2 itu? Tepuk dada tanya selera.

Aku baru je selesai dengan assignment and presentation. Tapi, baru satu yang lepas. Masih ada 3 lagi assignments and 2 lagi presentations yang harus diselesaikan secepat yang mungkin. Kemungkinan besar, by the end of December, everything will be done. If possible, rasanya nak habiskan semuanya dalam masa yang terdekat.

Final semester di UUM, menjadi final year student, menjadi satu kenangan terindah dan terpahit bagi sesetengah orang. Aku? Dua2 mungkin ada, mungkin tiada. Perasaan bila hampir sampai ke penghujung? Hurm... Let see...


Sedih, sebab aku bakal meninggalkan UUM. Hampir 3 tahun setengah aku di sini, menimba pelbagai jenis ilmu. Menjadi seorang student memberikan aku peluang menimba ilmu ilmiah, menjadi seorang sahabat memberikan aku peluang mempelajari ilmu kehidupan. Yang paling aku sedih, berpisah dengan kawan2 seperjuangan dan my BFF, Mimie. Kehidupan aku di sini banyak dipenuhi kenangan bersama dia. Segalanya yang aku lakukan, pasti ada dia.





Menangis? Sila jangan harapkan aku menangis. Kenapa? Tangisan itu hanya akan keluar jika apa yang aku rancangkan menjadi kenyataan. Masih ada beberapa perkara yang harus aku selesaikan sebelum tangisan itu aku keluarkan. Andai terlaksana perkara itu, pasti tangisan akan kelihatan.



Gembira, sebab aku akan kembali ke dunia sebenar aku. Yupe, aku sangat suka berada di KL. Itulah dunia sebenar aku. Tidur lewat malam, Bangun awal pagi. Siang malam, keadaan tidak pernah sunyi. Itulah aku. Di UUM, aku kadang2 menjadi seorang yang pendiam. Pukul 10 malam je, keadaan menjadi sunyi. Nak keluar pun takut. Kadang2, pukul 2,3 pagi nak ke toilet pun takut. Hehehe...


2 perasaan berbeza dengan alasan yang berbeza. Tidak sama bagi individu yang berbeza. sama jugalah dengan aku. Tidak pasti apakah akan ada rasa sedih itu terbit di kalangan kawan2 lain. Aku tetap aku. Aku menulis apa yang aku rasa.

Yang penting, aku harap, perpisahan ini bukanlah perpisahan abadi. Ada rezeki, ada jodoh, pasti pertemuan akan terjadi semula.

Kata pepatah lama,

"Andai ada sumur di ladang, dapat hamba menumpang mandi, andai ada umur yang panjang, dapat kita berjumpa lagi.

Andai ada jarum yang patah, jangan di simpan di dalam peti, andai ada silap dan salah, jangan di simpan di dalam hati."

Kawan2, setiap pertemuan pasti disudahi dengan perpisahan. Tidak semua pertemuan itu akan berkekalan. Kenangan dan memori yang tercipta di sini, simpanlah sebagai satu album yang tidak mungkin akan dapat dijual beli, kerana semuanya berlaku hanya sekali.

credit gambar: Mr. G

notatanganmenaip: jangan disesali pertemuan yang berlaku, jangan ditangisi perpisahan yang berlaku. itu lumrah kehidupan, itu suratan azali. kenangan dan memori menjadi simpanan, untuk kita sulam bila kelapangan. =) 

lots of love,
[Miss Eriqa]

Sunday, October 09, 2011

Pernahkah Kau Rasa Saat Itu

Pernah rasa kehilangan??

Pernah rasa kesunyian??

Pernah rasa kekesalan yang datang akibat tersalah langkah??

Pernah tak korang rasa apa yang aku ungkapkan di atas? Percaya tak kalau aku katakan, aku pernah merasa ketiga-tiganya dalam satu masa? Aku pernah rasa kehilangan atas sikap bodoh aku sendiri. Aku pernah rasa kesunyian bila diri tak mampu berselindung merindukan dirinya. Aku pernah merasa sesal yang teramat kerana kesilapan dalam mengatur langkah kehidupan.

Dulu aku bangga bila diri dijadikan santapan mata lelaki. Bangga bila berpakaian seksi. Bangga bila mampu menyarungkan pakaian yang orang lain malu untuk sarungkan ke badan mereka. Namun, semuanya berubah bila aku berjumpa dia. Dia mengajar aku erti malu menjadi santapan mata lelaki, erti kasih dan sayang terhadap diri sendiri. Kerana itu, aku tidak mampu kehilangan dirinya.

Aku tersilap langkah bila aku mencari kenangan silam. Ayunan langkah yang aku aturkan menjadi penyebab aku hampir kehilangan dirinya. Mana mungkin aku kehilangan dirinya, insan yang berjaya membuat aku berubah begini.

Dalam erti kata lain, jika kau disayangi seseorang, cubalah untuk menyayangi dirinya. Tidak akan ada yang mampu menyayangi dirimu selain dirinya. Ketulusan dalam kasih sayangnya, hingga sanggup mengangkat martabat seorang gadis kepada seorang isteri, menggalas seribu beban di bahu mereka, itulah insan yang benar2 mampu membuatkan kau tersenyum setiap masa.

notatanganmenaip: bukan ditujukan pada sesiapa..bukan ditujukan untuk suami2 yang curang..bukan ditujuakan untuk isteri2 yang derhaka..hanya sekadar luahan hati dan perasaan....

lots of love,
[Miss Eriqa]

Monday, September 12, 2011

Kembali Dari Menyepi

Terlalu lama rasanya jari ini tidak menulis di sini. Huhu... Yupe, memamg terlalu lama aku tak menulis. Korang sihat?

Dah masuk sem baru di UUM, bermakna ini semester terakhir aku di sini dan berada dalam tahun akhir untuk bergelar sebagai seorang student.

Hurm... Lama tidak menulis, aku mula rasakan tiada apa yang hendak aku coretkan di sini. Hope korang happy2 selalau, dan moga hari2 mendatang lebih baik dari sebelumnya. Insya-Allah, aku mungkin akan kembali menulis semula dan memeriahkan dunia blos kembali.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Monday, May 23, 2011

Kebenaran Tentang Kekeliruan Isu Secret Recipe

Mesti korang pernah terbaca mengenai isu DNA babi dalam ramuan kek dan roti keluara Secret Recipe kan? Tak pernah baca? Okay, baca kat sini.


Link ni aku dapat dari salah sebuah page kat dalam FB jugak, Makanan & Minuman Yang Dicemari Kesucian Untuk Umat Islam. Aku bukan nak kata yang page nie menipu, tapi aku jenis suka kaji dulu sebelum percaya tentang satu2 perkara.

So, berbalik pada isu tadi, korang boleh baca tentang isu ini dalam link Halal Jakim di bawah.


Sekarang aku nak terangkan pasal kekeliruan yang wujud yea.

Mengikut sumber Halal Jakim, syarikat yang didaftarkan atas nama Syarikat Puratos Sdn Bhd tidak dapat memperbaharui sijil halalnya kerana pihak Jakim telah menemui DNA babi dalam ramuan membuat kek dan roti keluaran syarikat mereka. Dalam gambar di bawah, korang dapat lihat bahawa nama produk keluaran Syarikat Puratos yang terlibat adalah Talento Brownies Concentrate Secret Recipe dan talent Cake Concentrate Secret Recipe di bawah jenama Puratos. Secret Recipe di sini membawa maksud bahawa ianya adalah nama produk, dan bukannya keluaran syarikat yang sama mengeluarkan produk kek dan roti untuk Secret Recipe.


Ini pula adalah maklumat Syarikat Puratos Sdn Bhd yang didaftarkan di bawah Jakim.


Sekarang kita lihat pula untuk syarikat Secret Recipe. Seperti yang korang lihat dalam gambar di bawah, nama produk adalah di baris yang pertama, di bawah jenama Secret Recipe Cakes & Cafe Sdn Bhs, keluaran Secre Recipe Cakes & Cafe Sdn Bhd. Secret Recipe yang dimaksudkan di baris kedua dan ketiga adalah jenama dan syarikat yang mengeluarkan produk tersebut.


Gambar di bawah adalah maklumat mengenai syarikat Secret Recipe Cakes & Cafe Sdn Bhd yang di daftarkan di Jakim.


Sekarang, korang bandingkan mengenai kedua-dua maklumat syarikat berkenaan. Sangat2lah berbeza.

Sekarang korang faham tak mengenai kekeliruan yang berlaku? Yang Halal Jakim sahkan tidak halal adalah untuk produk di bawah jenama Puratos keluaran Syarikat Puratos Sdn Bhd, dan bukannya produk di bawah jenama dan keluaran syarikat Secret Recipe Cakes & Cafe Sdn Bhd.

Harap korang dapat mengetahui mengenai kekeliruan tentang isu ini. Bukan untuk menyalahkan mana2 pihak. Tapi, sebelum membuat satu2 spekulasi kita harus membuat kaji selidik dan memahami betul2 mengenai perkara ini. Isu halal dan haram dalam ramuan makanan adalah satu isu penting dan ia akan membuatkan wujudnya perasaan was2 dalam diri.

Harap dengan penjelasan di atas korang dapat legakan hati korang yang masih tertanya2 mengenai perkara ini. Kalau masih tak nak percaya, rujuk sendiri di laman web Halal Jakim. Semua info adalah dari laman web tersebut. Kongsi2kan bersama kawan2.

p/s: tengok2 balik, Secret Recipe dah lama dapat sijil halal..takkan baru2 nie je nak kecoh2..malu dengan bangsa sendiri..suka judge tanpa amik pendekatan untuk soal selidik..num fail yang berlainan dalam fail Jakim, tentu2 lah syarikat pun berbeza..haila manusia.....

lots of love,
[Miss Eriqa]

Friday, May 20, 2011

Kesakitan Tiada Penamat

Tinggal lagi 2paper.
Entahlah, sesungguhnya aku agak down kebelakangan ni.
Perlukan kawan2 aku yang suatu ketika dulu mengisi hidup aku dengan tawa dan riang bersama.
Namun, mampukah aku capai kenangan itu semula?

p/s:perlukan seseorang untuk bercerita..cerita tentang apa saja yang boleh membuatkan aku lupa seketika tentang kesakitan ini..perlukan seseorang yang boleh dipinjamkan bahunya..memberikan aku ruang untuk menangisi kesakitan ini..masih adakah insan seperti  itu..

lots of love,
[Miss Eriqa]

Thursday, May 12, 2011

Tension

Besok pagi, paper ke3 aku untuk final exam aku semester ini.
Hurm.. Rasa macam tak larat sudah nak teruskan.
Tapi terpaksa juga.
Kehidupan sebagai seorang pelajar memang macam nie.
Terpaksa terima dalam kerelaan.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Tuesday, May 10, 2011

Penghilangan Diri

Dah lama tak menulis. Sekarang tengah musim exam. Final untuk semester keenam, pengakhiran tahun ketiga. Hurm... Dah lama rupanya aku merantau mencari ilmu. Tak sangka aku mampu untuk bertahan di sini selama ini. Semester ini banyak kisah berlaku. Dan aku, sangat2 sedih bila aku terlibat dalam satu kes yang susah untuk terima. Hurm..

Lupakanlah pasal kisah tu. Semester ini, ramai rakan2 aku akan tamatkan pengajian. Ramai yang akan menjadi semester terakhir di sini. Uwa!! Saya sedih bila tiada lagi mereka yang boleh dibawa bergosip bersama2. Huhuhu...

Semester ini menjadi semester yang agak sukar bagi aku. Tidak mampu rasanya untuk aku menahan dan menjadi tabah untuk menempuhi semester ini.

Owh yea.... Rasanya, aku akan kurang mengupdate blog selepas ini. Buat masa sekarang, aku akan meneruskan usaha aku untuk menjawab baki 5 paper lagi untuk final exam semester ini.

Untuk 3bulan yang akan datang, ramai yang tahu aku akan bercuti untuks satu tempoh masa yang agak lama. Dan apa yang akan aku buat? Saya mahu bekerja. Di mana?? Tunggu bila tiba masanya nanti.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Friday, April 29, 2011

Warkah Buat Kamu, Sayang

Buat yang tersayang,

Andai warkah ini hadir di kala keretakan dalan perhubungan kita, maafkanlah aku kerna menjadi penyebabnya. Tidak pernah terdetik di hati untuk melukai hati kamu, apatah lagi menyakiti dan membuatkan ianya berdarah. Ingin sekali aku hadir di sisi kamu, menyembuhkan luka yang berdarah itu. Namun, jarak dan masa memisahkan kita.

Sayang,
Andai masa kini masih boleh bertikam lidah, merumitkan keadaan, bagaimana pula andai kata kita membina sebuah hubungan yang halal di sisiNya? Mampukah kamu memahami keadaan aku kelak? Aku punya impian untuk aku gapai, satu impian untuk aku berjaya. Bukan hanya berjaya di masa kini, namun aku inginkan sebuah kejayaan yang mampu aku banggakan suatu ketika masa nanti. Tidak sesekali aku ingin menjadikan kamu sebagai penghalang untuk aku menggapai impian itu. Inginkan aku banggakan kamu di mata bakal anak2 kita kemudian hari.

Sayang,
Aku berubah kerana keperihatinan kamu terhadap aku. Membuatkan aku semakin menghargai kehidupan aku pada masa kini. Aku ingin terus bersama kamu, membina kejayaan dalam kehidupan berkeluarga, dan bukannya semata2 kejayaan dalam kerjaya aku kelak. Aku inginkan satu kehidupan yang senang buat kita berdua. Tidak bermaksud ingin merendah2kan kemampuan kamu dan tanggungjawab yang bakal kamu galas, tapi aku ingin turut serta dalam membantu kamu. Itu adalah bakal kehidupan kita berdua, tidak mungkin aku akan menggalaskan segalanya pada bahu kamu.

Sayang,
Aku harap kamu mengerti. Aku tidak mampu untuk mengulangi masa lampau. Membahagiakan kamu setiap masa seperti dahulu, biarpun sekuat masa harapan aku agar dapat aku menjadi seperti dahulu. Aku bukanlah seorang insan yang mampu bergantung pada kamu setiap masa. Aku adalah insan yang ingin berdikari tanpa bantuan sesiapa. Bukan bermaksud ingin membuang kamu dari sebahagian hidup aku. Aku mohon sedikit pengertian buat kamu bahawa aku tidak mampu untuk terus menjadi seperti dulu. Aku mengerti andai kata pertelingkahan antara kita akan terus berlaku, namun aku terima kemarahan kamu dengan hati yang terbuka. Kerana aku yang menjadikan kamu seperti mana kamu sekarang.

Sayang,
Janganlah dikhuatiri tentang perasaan aku. Tidak pernah berubah dari saat aku menyayangi diri kamu, dari saat aku mencintai diri kamu. Biarpun aku kerap mengabaikan kamu, aku harap seribu pengertian bahawa itu adalah masa2 untuk aku bersendirian. Bukan aku tidak perlukan kamu dalam kehidupan aku, malah kamu adalah insan yang amat aku sayangi,

Sayang,
Sekali lagi kemaafan aku pohon dari kamu kerana mengabaikan kamu, melupakan kamu kala aku bersama sahabat2 aku, melukai hati kecil kamu dengan tingkah laku yang aku sendiri sesalkan. Ingin sekali aku putarkan kembali saat2 dahulu, namun aku sedar aku tidak mampu. Dan untuk menjadi seperti dahulu juga tidak mampu, kerana aku meletakkan cinta di tempat ketiga selepas kerjaya dan keluarga aku. Namun, kamu insan kedua aku sayangi selepas keluarga yang aku miliki sekarang. Aku mengharapkan pengertian kamu.

Sayang,
Aku akan terus cuba untuk menjadi yang terbaik buat kamu, kerana tidak sesekali aku ingin kamu bersedih. Aku sayang yang teramat sangat pada kamu, cinta yang teramat mendalam buat kamu, dan rindu yang tidak pernah luput dari perasaan kecil aku ini. Sayang kamu selalu.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Monday, April 18, 2011

First Time

Satu pengalaman yang berharga. Buat pertama kalinya, aku menderma darah. Yezzzaaa!!!! Lepas jugak kali ni. Sebelum nie tak lepas, so jadi macam malas nak derma dah. Tadi gagahkan jugak diri pergi untuk suka2. Hehehe... Akhirnya lepas jugak. Suka2..

lots of love,
[Miss Eriqa]

Tuesday, April 12, 2011

My Cake


This is my cake for yesterday... Sangat sedap tau... =)

lots of love,
[Miss Eriqa]

Thanks To All ^_^

Hurm... What should i say??? Happy or touched or both???

Birthday aku hari sabtu lepas. Well, disebabkan takda siapa nak celebrate, aku sambut birthday aku dekat Mustika Muhibah. Hahaha... Aku pergi belajar motor and kereta sebab on 11 April aku ada test JPJ untuk lesen P. Dah la straight dari kelas. Hehehe... Lepas balik dari latihan, aku balik bilik and tukar baju untuk ke Changlun bersama Mimie. Lepak and hangout di Changlun sampai pukul 7. Dan terus balik ke bilik. Sangat bosan kan birthday tahun ni.

Semalam 11 April aku ada test JPJ untuk lesen P. Itu aku cerita kemudian lah, bila dah dapat lesen P yang betul2. Hehehe... Balik dari test pukul 5, Sponge ajak aku ke Changlun sebab dia nak beli air and nak belanja aku makan. Suka2. Pergi around pukul 6. Sampai Changlun terus pergi makan dulu di C Kopitiam depan C-Mart.

Makan macam biasa, tapi terkantoi disebabkan oleh seorang kak waitress yang agak sengal bertanya terang2an bila nak bawak masuk kek. Aku macam dah boleh agak, tapi buat2 tak tau. And tengah2 makan, tunggu jugak la, bila kek nak sampai. Ingatkan kek coklat yang biasa sebab just mak makan untuk 3orang je. Sekali, special cartoon cake. Waaaa!!!! I'm so touched. Mimi pandai pilih kek. Hehehe.. Lepak makan sampai dekat2 pukul 8, karaoke sejam and terus balik. Balik bilik, aku lepak cafe. Disebabkan cake banyak lagi (separuh) aku jamu rumate aku and member2 aku makan kat cafe SD.

Masa karaoke, Kak Wanie call, kata nak datang print. Tunggu punya tunggu, pukul 1130 baru akak aku datang bilik. Saya sangat mengantuk waktu itu sebab seharian penat di luar. Akak mengadu pendrive hilang akibat terjatuh. Aku dapat agak macam akan ada yang berlaku. get ready siap2. Memang betul un. Kena mandi dengan tepung malam tadi. Uwa!!!! First time kena sepanjang life aku. Hahaha... And aku dapat lagi sebijik kek malam tue. Surprise diorang pun tak menjadi sebab Wan dah kantoikan yang dia pergi beli kek untuk aku sebab Mira and Kak Wanie mintak tolong. Hehehe...

Yea, Aku rasakan tahun nie paling meriah. Sangat seronok dengan sambutan dari kawan2.

Buat Mimie and Sponge, walaupun surprise korang tak menjadi, tapi kek yang dipilih memang dapat buat aku terkedu sebentar. Hehehe... Thanks sangat2 walaupun lewat sehari kita sambut birthday aku.

Buat Kak Wanie, Yong, Mira, Eng n Kak Hawa, thanks sebab sanggup prank aku malam tadi dengan tepung. Tahniah sebab jadi yang pertama dapat prank aku. A million thanks.

Pada mereka yang wish, terima kasih sangat2 walaupun ada yang lewat. Terima kasih buat semua. Sayang korang ketat2.

p/s:gambar kena tunggu upload di FB oleh Sponge and Mimie... =)

lots of love,
[Miss Eriqa]

Sunday, April 10, 2011

Untitled in Life

22 years ago, a girl was born at night. Having difficulties to deliver the baby due to size of the baby, but her mother was strong enough to make it happened. Thus, she still standing here in this world, watching the sun to rise, the rain to drop.


The girl was me. Today was my birthday, yet, I don't feel like to celebrating it. Birthday for me just another year, telling yourself that you are getting older, getting matured, getting more independent. Another year had come, adding the number of my age. Nothing special for my birthday. Nothing much to do.

Life as a student, I never felt the enjoyable of it. It just another task, anther path to take in order to achieve my dream. Yet, I met my BFF here. Friends that I can depend on, telling stories of my life, problems I need to faced, happiness that come in my life.

Who will remember my birthday?? No one I guess. There are people who will remember my birthday, thanks to reminder in FB and handphones. Every time the date come, I always thinking of people who honestly remember my birthday without any reminders. Is there anyone of your out there?

I never celebrate my birthday. Just wishes form friends and loved one. Sometimes, I felt so pathetic, letting someone know its my birthday today. I guess, I'm just nobody in their life. Yeah, I'm just nobody. Just a friends to chit-chat, a daughter, a sister to them. There is n o value of having me in their life. *yes, i'm a girl who had a negative thinking*

Well, don't feel like to continue typing for this entry. Just wanna wish myself,


Happy 22nd Birthday,
Fadzlin Nur'Ain @ Miss Eriqa
May all my dreams come true,
May happiness, joyful comes to my life,
May sadness, sorrow go far away from my life,
May Allah bless me always,
And last,
Thanks mama for giving me chance to see the world, to learns about life.
Thanks friends for cheering up my life.
Thanks sayang for being there at my side whenever I need you.
Love all of you.



lots of love,
[Miss Eriqa]

Friday, April 08, 2011

Untitled

Hari yang sangat stress.
Jangan ditanya kenapa.
Tak rasa untuk bertemu orang lain.
Inginkan masa bersendirian.
Tapi aku perlukan seseorang.
Sangat2 perlukan seseorang.
Seseorang yang mengetahui kisah hidup aku.
Seseorang yang mengenali aku luar dan dalam.
Tapi persoalannya, SIAPAKAH???

lots of love,
[Miss Eriqa]

Saturday, April 02, 2011

Untitled

Saya sayang awak.


Saya rindu awak.
Tolonglah maafkan saya.


Saya cuma nak dengar suara awak semula.
Jiwa saya tak tenang bila bergaduh dengan awak.
Tak mampu nak tahan air mata dari menitik.


Tak mampu nak terus menunggu.
Awak, maafkanlah saya.
Saya cuma nak awak.
Saya sayang awak........
MAZLAN SHAH

lots of love,
[Miss Eriqa]

Wednesday, March 30, 2011

Contest Natural Beauty

Actually, ni first time aku join contest. Hehehe... Tq to newcomer in blog world, Miss Sophia. Ni kawan aku sebenarnya. Near to the end of last semester, dia cakap dia selalu baca blog, and aku saja nak promote blog. Hehehe... Neway, jom join contest nie. Tak susah mana pun. Plus, its your natural beauty. Bukannya make up tercantik ke, mulut muncung tercomel ke. Hahaha... Thats the only reason kenapa aku join ontest nie.

===========================================================================


First, macam contest2 yang lain, korang kenalah follow and letak banner tuan punya idea kan?? Tapi, banner nie korang kena letak kat enrty and sidebar. -DONE-

Pertandingkan satu gambar korang. Tapi ada syarat. Syaratnya:
1. Berseorangan
2. Muka tiada tempekan2 bedak2 tebal @ make up
3. Tiada accessories: ray ban, spectacles, sunglasses dan seangkatan dengannya.
Aku pertandingkan gambar waktu aku matirks dulu. Sebab?? Aku rasa aku comel lagi sewaktu bergelar kanak2 ribena. Ngeee... -DONE-

-Abg stalker, sila abaikan selimut dengan bantal kat belakang ek.. hehehe... ^_^-

Last, kena tagged 2orang blogger and make sure diorang tahu. Hurm... Aku nak tagged siapa yea???? Aku tagged -DONE-
1. Miss Fiffyana
2. Miss Mimie

Tarikh tutup: 1 May 2011. Lambat lagi. So, jom meriahkan contest nie. =)

lots of love,
Miss Eriqa]

Monday, March 28, 2011

Untuk Awak Yang Tak Dikenali

Buat pemilik nombor telefon 0176535048, saya ada nasihat baik untuk awak.

Awak tak kenal siapa saya. Awak cuma mendengar cerita tentang saya dari orang lain, tak bermaksud awak boleh hakimi saya sebegitu rupa. Saya adalah saya. Tak bermaksud kawan saya sendiri boleh menyenangi perangai saya.

Saya tak kata saya baik.dan saya tak kata saya jahat. Tapi saya mintak satu je lah. Kalau persahabatan yang awak ingin hulurkan disaluti penipuan, simpan je lah persahabatan tu. Saya takkan terima. Saya tak tau mana awak tahu pasal saya dengan dia n jep, tapi saya harap awak tolong lah beritahu nama beul awal. TQ.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Tuesday, March 22, 2011

Konsep Persahabatan Aku

Terdetik untuk menulis bila seorang kawan update status di FB tentang macam mana nak berkawan dengan seseorang. Terdetik untuk menulis bila dia terkejut bila aku bagitahu, dengan konsep persahabatan yang aku praktikkan, persahabatan yang paling lama aku pernah kekalkan adalah berusia 16tahun. Kalaulah bersahabat boleh melahirkan anak, anak aku dah remaja dah pun. LOL!!

Okay back to topic. Macam mana aku kekalkan persahabatan selama 16tahun dan sehingga kini aku masih lagi kekal menjadi sahabat dan menjadi kawan dengan dia? Aku kongsi rahsia dengan korang, tapi terpulang lah pada korang untuk ikut atau untuk anggap ini sebagai satu kata2 biasa saja. Sekadar berkongsi pengalaman aku saja. Dan please, ini adalah melalui pengalaman yang aku lalui sepanjang aku menjadi rapat dengan seseorang.

Untuk mencari kawan memang senang. Tetapi untuk mengekalkan persahabatan yang dibina untuk satu tempoh masa yang panjang adalah susah. Sebab, macam percintaan, persahabatan pun ada pasang surut dalam perhubungan.
1. Kenali sikap dan perangai dia dalam tempoh memupuk persahabatan.
Kenapa aku kata kita kena kenal dulu sikap dan perangai dia? Manusia punya ragam yang pelbagai. Takda manusia yang sama perangai dan sikapnya. Dan kadang2, perangai yang ditunjukkan adalah tak pernah sama antara 2insan yang berbeza. Dengan kita sebagai seorang kawan baru, mungkin dia akan menjaga tertib dan kelakuan supaya kita senang untuk berkawan dengan dia. Tapi, pabila dia dengan kawan2 yang dah lama kenal dia, perangai dia akan totally berbeza. Dan kadang2 kerana ini lah kenapa persahabatan yang terbina baru 2,3 tahun mudah rapuh dan akhirnya berakhir dengan permusuhan.
2. Beri masa dan ruang untuk dia bersendiri.
Serapat mana kita dengan kawan2, kita kena ingat, tak semua perkara yang dorang nak kongsi dengan kita. Kita sebagai seorang kawan, tak boleh memaksa dia untuk bercerita segalanya dengan kita. Jika kita kadang2 inginkan masa untuk bersendirian, samalah dengan dorang. Mungkin masalah diorang terlalu peribadi untuk dikongsi bersama.
3. Cuba meletakkan diri sendiri di tempat kawan yang sedang dilanda masalah.
Kita boleh menasihati, kita boleh meluahkan, tapi sentiasa ingatlah yang kita tidak boleh sekadar menasihati dan mendengar. Cuba letak diri sendiri di tempat kawan2 korang kalau dorang tengah masalah. Cuba faham masalah yang dorang hadapi sebelum kita bagi nasihat. Takut kadang2 nasihat yang kita bagi memburukkan keadaan.
4. Simpanlah rahsia kawan sebaik yang boleh.
Bila kita dah lama berkawan, kita mula akan rasa yang dia seorang yang boleh dipercayai. Sebab tu lah, kalau boleh kita kena simpan rahsia dan cerita2 dari kawan2. Ketahuilah, kalau perkara ini terjadi memang susah untuk persahabatan itu kembal mesra seperti dahulu.
Rasanya itu je kot yang aku mampu fikirkan untuk dikongsikan. So, rehat sejenak, renungkanlah kembali persahabatan yang pernah, sedang dan akan korang lalui. =)

lots of love,
[Miss Eriqa]

Friday, March 18, 2011

Sedihkan Aku

Tengah serabut buat assignment yang harus dihantar besok dan lusa.  Sila jangan kata aku suka buat kerja last minute -padahal meman betul pun- sebab kali ni, aku tak buat last minute. Aku stuck dekat area executive summary which aku tak tahu nak buat macam mana. Dah petang2 macam ni, memang aku tak rasa nak sambung. Sambung malam lah.

Lama rasanya tak menjengah blog2 follower. Dan lama juga aku rasa aku tak update. Kenapa? Aku rasa semester ni paling busy. Assignment sangat2 memenatkan, tapi aku sedar, takkan ada peluang lagi untuk ber'twitter' bersama2 Lah, Afy, Mek Lin selepas habis study di UUM. Hurm...


Kenapa tiba2 ada gambar kek hari lahir ni?? Birthday sesiapakah hari ini??

Terlintas untuk menulis mengenai sambutan hari lahir. Kenapa?? Jujur aku katakan, aku tak pernah melalui celebration sewaktu zaman student. -nampak macam aku takda kawan yang nak celebrate sekali kan??- Bila aku join celebration -lebih kepada mendajalkan birthday boy@girl-, selalu terdetik di hati nurani,

'Kenapa aku tak pernah merasakan keadaan ini?? Kenapa aku harus meraikan keceriaan orang lain tapi tiada siapa yang ingin meraikan keceriaan aku??"
Mungkin ramai akan cakap,
'Ala, birthday je pun. Itu pun perlu touching ke??'

Tak, aku tak pernah touching. Aku tak pernah sentap dengan keadaan sebegini. Dan aku tidak pernah mengharapkan keadaan sebegini. Kenapa?? Biarlah orang cakap, aku old fashion. Tapi aku suka dengan kehidupan aku. Sambutan sebegini memang tidak aku inginkan. Cukuplah ucapan ikhlas dari kawan2 rapat. Itu lebih bermakna. Sekurang2nya aku masih punya kawan yang mengingati hari lahir aku.
'Ala, nak sedapkan hati je tu."
Tidak. Bukan cara itu menyedapkan hati aku. Jujur aku katakan, aku lebih senang terasa dan lebih senang terasa hati bila kawan2 rapat aku lupakan hari lahir aku. Tapi, aku tak pernah mengungkit. Dan mereka mungkin mengetahui dari entry ini.
'Kenapa harus menulis jika tidak pernah mengungkit??'
Ini tempat aku meluahkan perasaan. Perkara yang tidak mampu aku sampaikan secara terus kepada mereka. Tidak. Aku tidak menguungkit. Tetapi menghargai mereka yang mengingati tarikh kelahiran aku. Terima kasih buat kalian. =)

Ada perkara yang kita tak mampu untuk berterus terang. Dan ada perkara yang tidak mampu untuk kita perkatakan kepada mereka.

p/s: sebab sebenar kenapa aku tak pernah rasa...aku tak suka.. buat apa nak berhuhaha...sedangkan lebih elok kalau kita ucapkan terima kasih kepada ibu@mak@mama@mummy@umi yang melahirkan kita...sebab mereka sanggup bertarung nyawa untuk membenarkan kita merasai hidup di duniawi.....
Terima kasih Mama!!
lots of love,
[Miss Eriqa]

Sunday, March 13, 2011

Persahabatan Itu Indah

Tergerak hati untuk menulis mengenai sahabat. Sebelum apa2, aku buat nak buat entry menyentapkan sesiapa okay.

Bila aku sorang, aku selalu terkenang saat aku gembira bersama2 dengan sahabat2 yang aku sayangi. *sudah, skema aku kembali dalam penulisan*


Sahabat, kawan, rakan, member. Semua membawa kepada satu maksud yang sama. Seseorang yang mempunyai hubungan persahabatan yang erat dengan kita. Jujur aku katakan, aku tidak banyak kawan rapat yang betul2 mengenali siapa aku sebenarnya. Dan aku bersyukur kerana dipertemukan dengan mereka.

Walaupun ada masa aku berasa sangat jauh dengan diorang, tapi aku sedar dan aku cuba untuk berfikiran matang. Aku sentiasa berkata, menjadi seorang rakan rapat bukan bermaksud kita patut mengetahui segalanya tentang hidup dia.


Dulu yea, aku sangat terasa bila diorang tidak mahu berkongsi masalah, berkongsi cerita dengan aku. Tapi bila aku semakin meningkat dewasa, semakin matang dalam pemikiran, aku mulai sedar, aku tidak patut rasa begitu *kadang2 terasa gak*.

Diorang perlukan masa untuk diorang sendiri. Masa yang mana kita dianggap sebagai orang luar. Yea, aku juga begitu. Tidak mahu berkongsi masalah, tidak mahu berkongsi derita, tidak mahu berkongsi cerita. Tetapi, aku sedar, aku masih punya mereka sebagai kawan. Terima kasih sahabat.

Aku sedar, aku mengerti, tiada apa yang lebih baik, dari memahami masa dan ruang yang mereka perlukan sebagai seorang insan biasa. Dan kini, aku mula kenal erti bahagia mempunyai mereka sebagai kawan.

Rindu saat-saat yang pernah berlalu,
Mecaari kebebasan dalam erti kata sendiri,
Mencari secebis memori untuk kita lalui bersama,
Mengikat kita menjadi lebih bahagia.
Ada masa, ada ketika,
Kau dan aku bagaikan orang asing,
Kau punya kehidupan sendiri,
Aku perlukan ruang tersendiri.
Namun,
Itu semua tidah pernah menjarakkan kita,
Malah menjadikan kita semakin rapat dalam persabahatan,
Dulu aku khilaf,
Membuatkan persahabatan longgar,
Membuatkan kesedihan itu sebagai teman aku.
Tapi kini,
Aku bahagia punya kamu sebagai kawan,
Aku gembira kamu ada di sisi,
Dah sesungguhnya,
Akan aku simpan kenangan itu dalam ingatan,
Tersimpan kemas di sudut hati.
TERIMA KASIH SAHABAT.

p/s: aku rindu kamu semua!!!!!!

lots of love,
[Miss Eriqa]

Saturday, March 12, 2011

Fesyen Bertudung Zaman Moden

Malam ni ada rasa nak menulis selepas melihat sekeping gambar yang di post di Facebook. Mengenai apa?? Korang bacalah dulu ya.

Aku sedar aku sendiri bukan lah seorang manusia yang sempurna pakai, iman, malah ada masa aku rasa aku manusia yang terlalu jahil tentang agama.. Tapi apa yang aku ingin komen di sini adalah berdasarkan pendapat aku.

Terdetik menulis mengenai perkara ini bukan disebabkan ingin menyokong beberapa entry yang pernah di post kan oleh blogger2 terkenal, malah sampai satu tahap, aku tak pasti kenapa diorang rasa blogger2 yang famous tu punya entry menarik. Eh2.. Ini sudah lari topik.

Berbalik pada topik yang ingin aku kupas, sebelum panjang lebar aku tulis, aku describe sikit mengenai fesyen2 tertudung yang sering kita lihat zaman sekarang. Andaikan semua fesyen di bawah adalah dipadankan dengan fesyen2 bertudung zaman moden yea.
1. Blaus pendek paras separuh peha yang dipadankan dengan legging cotton.
2. Blaus berkemban yang bergetah di bahagian dada diapadankan dengan inner cotton.
3. Singlet tali halus dipadankan dengan inner cotton atau T-shirt di bahagian dalam.
4. Baju cotton putih yang jarang.
5. Jeans low-cut yang bila duduk nampak lurah kat belakang.
Sebenarnya, banyak lagi fesyen yang ada sekarang. Tapi, aku malas nak type semua. Huhu...

Bagi aku, bila diorang ni berpakaian sebegini, tetapi bertudung atau berselendang, jujur aku cakap, baik tanggal je tudung tu. Korang nak tengok gambar2 yang aku cakap memalukan???


Korang rasa kat sebelah tu siapa?? Suami ke boyfriend???? Aku rasa suami, tapi tak malu ke suami dia bila lelaki lain pandang apa yang halal bagi dia dan apa yang haram bagi mereka???


Better cabut je tudung tu.


Aku dah kurang bersukan sebab sekarang aku dah taknak bukak tudung. Kenapa?? Bila aku bersukan, aku tak boleh pakai tudung. Kepala aku tak boleh panas berbahang akibat terkurung. Nanti aku senang nak kena serang dengan migrain. Sebab tu setiap kali aku bersukan atau buat apa2 yang boleh buat aku berpeluh dengan tahap yang sangat banyak, aku akan bukak tudung. Lagipun aku suka pakai tracksuit and T-shirt yang aku lipat lengan ke atas sampai paras bahu bila nak bersukan.


Gambar ni memang famous satu masa dulu. Even sampai sekarang kot aku rasa. Cuma aku tak pasti dari mana gambar ni. Aku Googling, dapat gambar ni. Huhu...

Kenapa aku nak kongsi dengan korang? Sebab aku juga seorang perempuan yang bertudung. Aku masih boleh terima kalau perempuan tu pakai jeans ketat, atau baju ketat. Tapi fesyen di atas??? Memalukan mereka yang bertudung dan betul2 menjaga aurat.

Tak aku nafikan, aku bukanlah seorang yang baik untuk menasihati mereka yang lain, tapi korang kena faham lah. Disebabkan korang, kitorang yang tak terbabit pun boleh jadi malu tau. Sekarang ni, aku lebih suka pakai jeans dan T-shirt biasa je. Dah malas nak bergaya lebih2. Hahaha... Kadang2 aku keluar pakai T-shirt lengan pendek je. Ha, cakap pasal lengan pendek, ini satu lagi. Pernah tak korang tengok perempuan pakai tudung dengan baju lengan pendek yang tahap boleh nampak ketiak??? Macam tu pun, baik tak payah pakai tudung.

Kalau pakai lengan pendek ala2 macam T-shirt lelaki, aku tak kisah. Sebab takda la pendek mana pun. Tapi, kalau dah sampai tahap boleh nampak bulu ketiak yang ko dah lama tak buang, eeeuuuwwww!!!! Geli + nak muntah aku. Hahaha... Sorry la kalau ada yang terasa, sebabnya aku memang mulut lancang berkata2. Huhu... Ha, satu lagi. Malu sangat sebab kebanyakan yang buat entry pasal perempuan bertudung macam nie adalah LELAKI!!!!! Korang tak malu ke??? Aku malu kot!!!!

End of story and the conclusion??? Bawak2 la ubah sikit gaya pakaian korang tu. Kalau tak sanggup nak pakai tudung labuh and jubah sepanjang masa, at least biarlah nampak sopan sikit gaya tu. Sampaikan kadang2 aku rasa, non-Muslim pun akan pelik dengan cara kita berpakaian.

p/s:maaf kalau ada yang terasa, sebabnya aku memang lancang berkata2....dan gambar2 di atas adalah ihsan dari ENCIK GOOGLE yea...so no saman2 atas sebab mengaibkan diri sesiapa okay.....dan ini juga sebagai satu peringatan pada diri aku supaya janganlah berpakaian sedemikian....

lots of love,
[Miss Eriqa]

Monday, March 07, 2011

Hanya Awak

Sesaat awak meargui cinta saya,
Seminit saya merindui awak.

Seminit awak meragui sayang saya,
Sejam saya inginkan awak.

Sejam awak meragui keikhlasan saya,
Selamanya awak di hati saya.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Wednesday, March 02, 2011

Skema atau Poyo?

Tiba2 malam ni terasa untuk kembali menulis. Tapi bukan sambungan entry Perkahwinan yea. Entry lain pulak.

Tajuk entry best kan?? Skema atau poyo. Kenapa tiba2 aku rasa ingin menulis mengenai hal ni? Sebab ada kaitan dengan aku lah aku rasa nak menulis. Haiya...

Aku tak tau apa perception orang mengenai aku. Sebab bagi aku, orang yang tak kenal aku akan berkata yang macam2 mengenai aku. Even kawan2 aku sekarang macam tu. Kalau korang semua nak tahu, apa yang orang fikir tentang aku sewaktu mula2 nampak aku akan berubah *walaupun bukan 100% tapi adalah sampai 80%*. Kenapa?? Tanya diorang lah, kalau tanya aku memang tak dapek den nak jawab.

Mungkin takkan percaya cakap aku bila aku cakap aku skema. Kenapa?? Entahlah. Bagi aku ada perkara yang kita kena ikut rules, dan ada perkara kita kena break the rules. Jangan tanya kenapa lagi boleh tak?? Malas nak bagi jawapan. Baca sampai habis baru tanya yea.

Mengikut rules yg ditetapkan bukan bermaksud kita skema. Kalau macam tu, bagi yang Islam, kalau kita ikut rules yang kita perlu lakukan dalam kehidupan seharian, itu bermaksud kita skema kah?? Takkan??

Aku tak cakap aku jenis budak2 nakal yang selalu break the rules *walaupun memang aku selalu buat*, tapi ada masa orang akan nampak aku seorang budak yang skema. Ada masa aku tak suka langgar rules sebab aku takut. See, aku baik kan?? Tapi kalau aku rasa aku memang dah tak boleh nak ikut rules tue, ko saman lah macam mana pun, aku tetap akan buat balik. See, budak nakal kan aku??

Ha, kenapa aku cakap pasal skema je sedangkan tajuk aku ada POYO. Aku pun tak pasti dari mana asal perkataan poyo ni. Bagi aku, poyo ni lebih kurang macam perasan bagus la. Tapi jujur, memang aku tak suka dengan budak2 jenis yang macam nie *aku pun kadang2 sama* sebab bagi aku, simpan2 lah ke'bagus'an korang tu. Buat apa nak dipertontonkan.

Conclusion, aku lebih suka jadi skema dari jadi perasan bagus. Heheh...

Quote for the day,
Live like an angel, doesn't mean u are an angel,
Live like a devil, doesn't mean u r a devil,
Live in a way of Islam, it means u r a Muslim,
Don't try to run from it,
As it it our ways to live happy and bless by Allah SWT.
lots of love,
[Miss Eriqa]

Thursday, February 24, 2011

Perkahwinan Part 1

Entry aku yang ke-400 sepanjang 2tahun aku menulis. Purata dengan 200 entry untuk setahun. Hahaha... Sangatlah menipu okay. Hehehehe....

Untuk entry kali ni, aku terbuka hati untuk berbicara mengenai isu perkahwinan. Kenapa tiba2 aku terbuka hati untuk menulis mengenai isu ini? Terima kasih buat seseorang yang membuatkan aku terfikir semula satu perkara yang aku tidak mahu fikir buat masa sekarang.

Impian aku sebenarnya sangatlah besar. Well, aku rasa kebanyakan perempuan2 dekat luar sentiasa mengimpikan perkara2 yang besar. Betul tak??

Seringkali kita lihat perkahwinan yang tidak sama taraf. Ada kebahagiaan ini yang kekal dan bahagia sehingga ke akhirnya, dan ada juga perkahwinan yang tidak kekal, putus di tengah jalan. Salah satu sebab kenapa aku pernah mengatakan tidak kepada perkahwinan adalah disebabkan isu perceraian.

Dia yang aku sayang bukanlah dari golongan yang berjaya walaupun dia mampu membahagiakan aku. Aku sangat2 takut dia tidak diterima oleh keluarga aku. Sekiranya terpaksa untuk membuat pilihan, siapa yang perlu aku pilih? Dia yang membahagiakan aku atau keluarga yang membesarkan aku?

Bukan niat untuk mengeji atau mengutuk sesiapan, tetapi aku tidak mampu untuk menipu perasaan aku yang inginkan seseorang yang berkerjaya dan mampu membimbing aku. Tapi aku tau, aku bukan seorang yang baik untuk dipadankan dengan seorang lelaki yang baik.

Dia banyak berubah hanya kerana ingin membahagiakan aku. Dan aku suka dengan perubahan yang dia lakukan. Satu sikap yang aku sangat2 suka yang ada dalam diri dia, adalah sikap bertanggungjawab. Dia anak yatim. Dan dia mempunyai seorang adeq yang baru je habis SPM. Aku suka dengan sikap dia yang memikul tanggungjawab untuk menjaga adeq dia. Biarpun adeq dia dah boleh bekerja dan mencari rezeki sendiri.

Korang sendiri sedia maklum kan, sebagai seorang student masalah kewangan takkan boleh lari. Samalah macam aku. Duit pinjaman yang aku dapat tak mampu nak tanggung perbelanjaan aku dekat universiti ni. Duit pinjaman tu pun biasanya bertahan untuk 2bulan je. Kadang2 kalau aku tak rajin keluar, bolehlah tahan untuk 2bulan lebih. Nasib baik ada dia. Dia banyak tolong aku kalau aku susah. Satu sikap yang jarang aku tengok dalam diri seorang lelaki.

Sekarang, hanya padaNya aku berserah supaya kami dipanjangkan jodoh. Aku sayangkan dia. Sayang yang sangat sayang.

notatanganmenulis: out nak ke kelas.. balik kelas smbung part 2 plak..

lots of love,
[Miss Eriqa]

Wednesday, February 23, 2011

Sakit Hati

Siapa yang pakai num Maxis prepaid???? Sila angkat tangan!!!


Pernah tak korang dengar ayat macam ni
Nombor yang anda dail, tidak dapat dihubungi. Sila cuba sebentar lagi.
Mesti  pernah kan. Lepas tu korang dapat satu msg dari Maxis.
RM0.05: Nombor +601xxxxxxxx yang anda panggil pada [masa] am/pm [tarikh] kini boleh dihubungi. Sila buat panggilan sekarang.
Lepas tu mesti korang akan try call balik kan?? Lepas tu, benda yang sama asyik berulang2. Bila check kredit, dari RM2.00 jadi RM1.00. Sebab apa, sebab kalau 20kali korang buat panggilan, jadi perkara macam dekat atars tue, mesti kena tolak RM1.00 kan??
RM0.05 x 20 = RM1.00
Korang sakit hati tak?? Mestilah sakit kan. Kita topup sebab nak guna call atau msg. Betul tak?? Bukan sebab nak bagi free kat Maxis kan?

Ha, itulah yang berlaku kat aku. Cuba bayangkan, aku nak call orang, urgent. Sekali kena macam tu, kalau korang, angin tak?? Mestilah angin kan??


Masa aku pakai bil postpaid Maxis pun masalah yang sama jadi. Bengang kot. Kadang2 tengah borak dengan mama pun boleh putus tiba2. Tulis status 'Connection Error'.

Aku call dari dalam UUM. Ingatkan aku sorang je yang kena, rupa2nya kawan2 aku pun sama gak. Kadang2 tu selalu terputus2. Padahal bila tengok coverage bar dekat handphone, elok je penuh. Kalau dekat KL pun sama gak. Bf yang kerja kat Pavilion pun selalu cakap benda yang sama. kadang2 perkara luar macam ni yang buat kitorang bertekak. Serius dowh, menyakitkan hati betul. Padahal Pavilion tu dalam kawasan segitiga emas KL kot.


Kepada Maxis, kalau cuma tahu nak telan duit pengguna, baik tak payah berniaga. Buat sakit hati je. Dah la coverage macam harem, lepas tu mahal pulak. Aduh, kami bayar pakai duit la. Bukan pakai daun kering kutip tepi jalan tau tak. Kalau nak caj mahal2 kepada pengguna, make sure la perkhidmatan bagus.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Monday, February 21, 2011

Kelas Batal, Aku Kebosanan

Menulis semula untuk hari ini. Entah kenapa tiba2 rasa macam rajin sangat nak menulis. Dah jumpa ilham ke??

Hari ni kelas Adv MA aku batal. So pergi kelas pukul 10. Sekali, lect masuk kelas bagitau kelas postponed. Dia ada hal. Aku dah macam, kenapa mesti bagitahu sekarang??/ Uwa!!!! Now, tengah tunggu kelas pukul 12. Yang mana, akan start pukul 1215. So, sabar yea Miss Eriqa.

Quote for today *macam pernah buat je quote sebelum nie*.
Life goes on.
Even somtime we feel like dying in the moment.
Create the memories while you can.
So that, you won't regret your life.

lots of love,
 [Miss Eriqa]

Sunday, February 20, 2011

Impian Termakbul

Hurm.. Tiba2 hari ni ada rasa macam nak menulis je. Hehehe...

Topik hari ni?? Pada mana yang tak tau, sem ni aku amik lesen kereta pakej sekali dengan lesen motor. Tapi sila buat2 tak pernah baca part yang lesen motor tue ek. Sebabnya mama aku tak tau yang aku ambik lesen motor. Mati wooo kalau mama tau. Hehehe..

Sebelum cuti CNY, aku dah pergi ceramah KPP yang membosankan tu. Tanya lah pada mereka yang dah ada lesen, mesti ramai cakap ceramah KPP tue bosan. Hehehe... Tapi takdalah bosan sangat sebabnya pengajar tu buat lawak sikit2. Hehehe... Ujian teori berkomputer tu pun dah ambik sebelum balik cuti. Aku ambik masa cuti Hari Wilayah *Wilayah Persekutuan je yang cuti tau*.

Jumaat and Sabtu lepas *baru je semalam* aku pergi kelas Pra L untuk kereta [Jumaat] and motor [Sabtu]. Mesti korang pelikkan kenapa tiba2 ada kelas Pra L sedangkan aku dah lulus ujian komputer? Actually, kat tempat aku buat lesen ni, *lupa nak mentioned nama - Institut Memandu Mustika Muhibah* sebelum lesen L dikeluarkan, pelajar kena amik kelas 6 jam untuk setiap jenis lesen. Meaning, 6jam untuk kereta, and 6jam untuk motor. Tapim bukanlah exactly 6jam.

Untuk kereta, 3jam untuk pelajaran dalam kelas dan 3jam berikutnya adalah amali memandu. Memastikan yang korang boleh bawak kereta lepas lesen L keluar. Tapi latihan amali tu tak dibuat hari yang sama. Kena pilih hari. Untuk motor pulak, 1.5jam dalam kelas and 4.5jam latihan amali di litar. Cikgu2 akan tunjuk cara untuk bawak motor dengan cara yang 'berhemah'. Well, biasanya orang awal2 je yang akan buat, dah lama2 takkan buat lagi.

Aku buat latihan amali kereta petang semalam, and Pra L motor aku sebelah pagi. So, Jumaat atau Sabtu yang akan datang, lesen L aku siap. Kenapa aku excited?? Sebab dah lama nak buat lesen, tapi asyik tak dapat je. Sedih tau. Hehehe...

Semalam dah mula bawak kereta. Best wooo... Tapi masih ada masalah dengan pengawalan stereng and clutch. Tapi cikgu yang ajar aku semalam kata aku cepat belajar. Hehehe... Suka2. Tak sabar nak tunggu lesen siap. Boleh mula belajar memandu dan menunggang. Berasa eager dan excited sangat2.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Thursday, February 17, 2011

Daarchlea

Mungkin ramai yang tak kenal dengan band Daarchea, sebab band nie bukanlah satu band yang famous. Mana aku tahu kewujudan band nie?

Aku malas nak type history dia, so just copy and paste yea.
Daarchlea is a Metal band originated from the city of Kuala Lumpur, Malaysia. Formed in early 2007, Daarchlea was the first band for each of its member. In the first stage, Daarchlea only consist of Emme and Zizie. However, in pursuit to achieve their dreams of having their own band, they searched for other members to complete the band's line up. This effort was quite complicated because it was hard to find someone who has the same interest of music that suits the band's taste and someone who can play the type of music that Daarchlea's try to delivering. Yet after a few months of searching, Daarchlea finally found it's member and had completed its lineup. One by one, each member with similar interests as Emme and Zizie had showed up. Aiem, followed by his good friend, Emiey joined Daarchlea. As the search continued, they found Ayie to take the position as the drummer. The line up almost completed except that there was one position left to be filled which was the vocalist. It wasn't easy to find someone talented and committed enough for this position. But with luck and persistence, they finally found, Firdz and pursue him to join Daarchlea as the lead singer, and as the official front man of the band. On 2009, Emiey decided to quit from the band due to other commitments, and his position was replaced by Ash. Together with Emme as the mastermind, lead guitarist and song writer for Daarchlea, this band finally consist of Firdz (Vocals), Zizie (Guitars), Aiem (Bass), Ash (Keys), and Ayie (Drums). 
Actually, band nie band kawan aku. Mula2 aku tak berapa nak paham dengan style pembawakan music diorang, tapi sebab band member, aku cuba paham kan jugak. Lama2, aku jadi seronok dengar single diorang. Yupe, diorang adalah undergorund band yang sedang meningkat naik dalam bidang Metal.

Jangan salah label diorang sebagai satu band yang memjua syaitan, kerana itu sangatlah menipu. Aku tertarik dengan latest single yang baru diorang release kepada fans diorang. Dher Phalse Mesaya. Kalau korang dengar sekadar mendengar, korang takkan faham apa yang cuba diorang sampaikan. Tips untuk dengar lagu2 Daarchlea adalah dengan mendengar sambil membaca lirik lagu tue. Itu yang aku lakukan bila dengar latest single tue. Terbaik dari Daarchlea.

Kalau korang nak dengar single nie, click here. Link nie akan direct bawak korang ke page fan Daarchlea di Facebook. Dekat situ pun ada lirik untuk singles yang pernah diorang release.

Last word from me, Best of Luck to Daarchlea. Semoga maju di masa akan datang.

p/s:motif buat entry nie?? saja nak promote band nie di samping mengisi kebosanan aku.. hehehe...

lots of love,
[Miss Eriqa]