Nuffnang Code

.:Nota Eriqa:.

Kadang2 kita tidak pernah bermaksud untuk menyakiti, namun kadang2 kita tidak pernah terfikir kita akan disakiti.

p/s: kalau rasa nak pinjam kata2 atau apa saja yang berkaitan dengan blog ni, sila link semula ke blog ini. TQ

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Wednesday, March 30, 2011

Contest Natural Beauty

Actually, ni first time aku join contest. Hehehe... Tq to newcomer in blog world, Miss Sophia. Ni kawan aku sebenarnya. Near to the end of last semester, dia cakap dia selalu baca blog, and aku saja nak promote blog. Hehehe... Neway, jom join contest nie. Tak susah mana pun. Plus, its your natural beauty. Bukannya make up tercantik ke, mulut muncung tercomel ke. Hahaha... Thats the only reason kenapa aku join ontest nie.

===========================================================================


First, macam contest2 yang lain, korang kenalah follow and letak banner tuan punya idea kan?? Tapi, banner nie korang kena letak kat enrty and sidebar. -DONE-

Pertandingkan satu gambar korang. Tapi ada syarat. Syaratnya:
1. Berseorangan
2. Muka tiada tempekan2 bedak2 tebal @ make up
3. Tiada accessories: ray ban, spectacles, sunglasses dan seangkatan dengannya.
Aku pertandingkan gambar waktu aku matirks dulu. Sebab?? Aku rasa aku comel lagi sewaktu bergelar kanak2 ribena. Ngeee... -DONE-

-Abg stalker, sila abaikan selimut dengan bantal kat belakang ek.. hehehe... ^_^-

Last, kena tagged 2orang blogger and make sure diorang tahu. Hurm... Aku nak tagged siapa yea???? Aku tagged -DONE-
1. Miss Fiffyana
2. Miss Mimie

Tarikh tutup: 1 May 2011. Lambat lagi. So, jom meriahkan contest nie. =)

lots of love,
Miss Eriqa]

Monday, March 28, 2011

Untuk Awak Yang Tak Dikenali

Buat pemilik nombor telefon 0176535048, saya ada nasihat baik untuk awak.

Awak tak kenal siapa saya. Awak cuma mendengar cerita tentang saya dari orang lain, tak bermaksud awak boleh hakimi saya sebegitu rupa. Saya adalah saya. Tak bermaksud kawan saya sendiri boleh menyenangi perangai saya.

Saya tak kata saya baik.dan saya tak kata saya jahat. Tapi saya mintak satu je lah. Kalau persahabatan yang awak ingin hulurkan disaluti penipuan, simpan je lah persahabatan tu. Saya takkan terima. Saya tak tau mana awak tahu pasal saya dengan dia n jep, tapi saya harap awak tolong lah beritahu nama beul awal. TQ.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Tuesday, March 22, 2011

Konsep Persahabatan Aku

Terdetik untuk menulis bila seorang kawan update status di FB tentang macam mana nak berkawan dengan seseorang. Terdetik untuk menulis bila dia terkejut bila aku bagitahu, dengan konsep persahabatan yang aku praktikkan, persahabatan yang paling lama aku pernah kekalkan adalah berusia 16tahun. Kalaulah bersahabat boleh melahirkan anak, anak aku dah remaja dah pun. LOL!!

Okay back to topic. Macam mana aku kekalkan persahabatan selama 16tahun dan sehingga kini aku masih lagi kekal menjadi sahabat dan menjadi kawan dengan dia? Aku kongsi rahsia dengan korang, tapi terpulang lah pada korang untuk ikut atau untuk anggap ini sebagai satu kata2 biasa saja. Sekadar berkongsi pengalaman aku saja. Dan please, ini adalah melalui pengalaman yang aku lalui sepanjang aku menjadi rapat dengan seseorang.

Untuk mencari kawan memang senang. Tetapi untuk mengekalkan persahabatan yang dibina untuk satu tempoh masa yang panjang adalah susah. Sebab, macam percintaan, persahabatan pun ada pasang surut dalam perhubungan.
1. Kenali sikap dan perangai dia dalam tempoh memupuk persahabatan.
Kenapa aku kata kita kena kenal dulu sikap dan perangai dia? Manusia punya ragam yang pelbagai. Takda manusia yang sama perangai dan sikapnya. Dan kadang2, perangai yang ditunjukkan adalah tak pernah sama antara 2insan yang berbeza. Dengan kita sebagai seorang kawan baru, mungkin dia akan menjaga tertib dan kelakuan supaya kita senang untuk berkawan dengan dia. Tapi, pabila dia dengan kawan2 yang dah lama kenal dia, perangai dia akan totally berbeza. Dan kadang2 kerana ini lah kenapa persahabatan yang terbina baru 2,3 tahun mudah rapuh dan akhirnya berakhir dengan permusuhan.
2. Beri masa dan ruang untuk dia bersendiri.
Serapat mana kita dengan kawan2, kita kena ingat, tak semua perkara yang dorang nak kongsi dengan kita. Kita sebagai seorang kawan, tak boleh memaksa dia untuk bercerita segalanya dengan kita. Jika kita kadang2 inginkan masa untuk bersendirian, samalah dengan dorang. Mungkin masalah diorang terlalu peribadi untuk dikongsi bersama.
3. Cuba meletakkan diri sendiri di tempat kawan yang sedang dilanda masalah.
Kita boleh menasihati, kita boleh meluahkan, tapi sentiasa ingatlah yang kita tidak boleh sekadar menasihati dan mendengar. Cuba letak diri sendiri di tempat kawan2 korang kalau dorang tengah masalah. Cuba faham masalah yang dorang hadapi sebelum kita bagi nasihat. Takut kadang2 nasihat yang kita bagi memburukkan keadaan.
4. Simpanlah rahsia kawan sebaik yang boleh.
Bila kita dah lama berkawan, kita mula akan rasa yang dia seorang yang boleh dipercayai. Sebab tu lah, kalau boleh kita kena simpan rahsia dan cerita2 dari kawan2. Ketahuilah, kalau perkara ini terjadi memang susah untuk persahabatan itu kembal mesra seperti dahulu.
Rasanya itu je kot yang aku mampu fikirkan untuk dikongsikan. So, rehat sejenak, renungkanlah kembali persahabatan yang pernah, sedang dan akan korang lalui. =)

lots of love,
[Miss Eriqa]

Friday, March 18, 2011

Sedihkan Aku

Tengah serabut buat assignment yang harus dihantar besok dan lusa.  Sila jangan kata aku suka buat kerja last minute -padahal meman betul pun- sebab kali ni, aku tak buat last minute. Aku stuck dekat area executive summary which aku tak tahu nak buat macam mana. Dah petang2 macam ni, memang aku tak rasa nak sambung. Sambung malam lah.

Lama rasanya tak menjengah blog2 follower. Dan lama juga aku rasa aku tak update. Kenapa? Aku rasa semester ni paling busy. Assignment sangat2 memenatkan, tapi aku sedar, takkan ada peluang lagi untuk ber'twitter' bersama2 Lah, Afy, Mek Lin selepas habis study di UUM. Hurm...


Kenapa tiba2 ada gambar kek hari lahir ni?? Birthday sesiapakah hari ini??

Terlintas untuk menulis mengenai sambutan hari lahir. Kenapa?? Jujur aku katakan, aku tak pernah melalui celebration sewaktu zaman student. -nampak macam aku takda kawan yang nak celebrate sekali kan??- Bila aku join celebration -lebih kepada mendajalkan birthday boy@girl-, selalu terdetik di hati nurani,

'Kenapa aku tak pernah merasakan keadaan ini?? Kenapa aku harus meraikan keceriaan orang lain tapi tiada siapa yang ingin meraikan keceriaan aku??"
Mungkin ramai akan cakap,
'Ala, birthday je pun. Itu pun perlu touching ke??'

Tak, aku tak pernah touching. Aku tak pernah sentap dengan keadaan sebegini. Dan aku tidak pernah mengharapkan keadaan sebegini. Kenapa?? Biarlah orang cakap, aku old fashion. Tapi aku suka dengan kehidupan aku. Sambutan sebegini memang tidak aku inginkan. Cukuplah ucapan ikhlas dari kawan2 rapat. Itu lebih bermakna. Sekurang2nya aku masih punya kawan yang mengingati hari lahir aku.
'Ala, nak sedapkan hati je tu."
Tidak. Bukan cara itu menyedapkan hati aku. Jujur aku katakan, aku lebih senang terasa dan lebih senang terasa hati bila kawan2 rapat aku lupakan hari lahir aku. Tapi, aku tak pernah mengungkit. Dan mereka mungkin mengetahui dari entry ini.
'Kenapa harus menulis jika tidak pernah mengungkit??'
Ini tempat aku meluahkan perasaan. Perkara yang tidak mampu aku sampaikan secara terus kepada mereka. Tidak. Aku tidak menguungkit. Tetapi menghargai mereka yang mengingati tarikh kelahiran aku. Terima kasih buat kalian. =)

Ada perkara yang kita tak mampu untuk berterus terang. Dan ada perkara yang tidak mampu untuk kita perkatakan kepada mereka.

p/s: sebab sebenar kenapa aku tak pernah rasa...aku tak suka.. buat apa nak berhuhaha...sedangkan lebih elok kalau kita ucapkan terima kasih kepada ibu@mak@mama@mummy@umi yang melahirkan kita...sebab mereka sanggup bertarung nyawa untuk membenarkan kita merasai hidup di duniawi.....
Terima kasih Mama!!
lots of love,
[Miss Eriqa]

Sunday, March 13, 2011

Persahabatan Itu Indah

Tergerak hati untuk menulis mengenai sahabat. Sebelum apa2, aku buat nak buat entry menyentapkan sesiapa okay.

Bila aku sorang, aku selalu terkenang saat aku gembira bersama2 dengan sahabat2 yang aku sayangi. *sudah, skema aku kembali dalam penulisan*


Sahabat, kawan, rakan, member. Semua membawa kepada satu maksud yang sama. Seseorang yang mempunyai hubungan persahabatan yang erat dengan kita. Jujur aku katakan, aku tidak banyak kawan rapat yang betul2 mengenali siapa aku sebenarnya. Dan aku bersyukur kerana dipertemukan dengan mereka.

Walaupun ada masa aku berasa sangat jauh dengan diorang, tapi aku sedar dan aku cuba untuk berfikiran matang. Aku sentiasa berkata, menjadi seorang rakan rapat bukan bermaksud kita patut mengetahui segalanya tentang hidup dia.


Dulu yea, aku sangat terasa bila diorang tidak mahu berkongsi masalah, berkongsi cerita dengan aku. Tapi bila aku semakin meningkat dewasa, semakin matang dalam pemikiran, aku mulai sedar, aku tidak patut rasa begitu *kadang2 terasa gak*.

Diorang perlukan masa untuk diorang sendiri. Masa yang mana kita dianggap sebagai orang luar. Yea, aku juga begitu. Tidak mahu berkongsi masalah, tidak mahu berkongsi derita, tidak mahu berkongsi cerita. Tetapi, aku sedar, aku masih punya mereka sebagai kawan. Terima kasih sahabat.

Aku sedar, aku mengerti, tiada apa yang lebih baik, dari memahami masa dan ruang yang mereka perlukan sebagai seorang insan biasa. Dan kini, aku mula kenal erti bahagia mempunyai mereka sebagai kawan.

Rindu saat-saat yang pernah berlalu,
Mecaari kebebasan dalam erti kata sendiri,
Mencari secebis memori untuk kita lalui bersama,
Mengikat kita menjadi lebih bahagia.
Ada masa, ada ketika,
Kau dan aku bagaikan orang asing,
Kau punya kehidupan sendiri,
Aku perlukan ruang tersendiri.
Namun,
Itu semua tidah pernah menjarakkan kita,
Malah menjadikan kita semakin rapat dalam persabahatan,
Dulu aku khilaf,
Membuatkan persahabatan longgar,
Membuatkan kesedihan itu sebagai teman aku.
Tapi kini,
Aku bahagia punya kamu sebagai kawan,
Aku gembira kamu ada di sisi,
Dah sesungguhnya,
Akan aku simpan kenangan itu dalam ingatan,
Tersimpan kemas di sudut hati.
TERIMA KASIH SAHABAT.

p/s: aku rindu kamu semua!!!!!!

lots of love,
[Miss Eriqa]

Saturday, March 12, 2011

Fesyen Bertudung Zaman Moden

Malam ni ada rasa nak menulis selepas melihat sekeping gambar yang di post di Facebook. Mengenai apa?? Korang bacalah dulu ya.

Aku sedar aku sendiri bukan lah seorang manusia yang sempurna pakai, iman, malah ada masa aku rasa aku manusia yang terlalu jahil tentang agama.. Tapi apa yang aku ingin komen di sini adalah berdasarkan pendapat aku.

Terdetik menulis mengenai perkara ini bukan disebabkan ingin menyokong beberapa entry yang pernah di post kan oleh blogger2 terkenal, malah sampai satu tahap, aku tak pasti kenapa diorang rasa blogger2 yang famous tu punya entry menarik. Eh2.. Ini sudah lari topik.

Berbalik pada topik yang ingin aku kupas, sebelum panjang lebar aku tulis, aku describe sikit mengenai fesyen2 tertudung yang sering kita lihat zaman sekarang. Andaikan semua fesyen di bawah adalah dipadankan dengan fesyen2 bertudung zaman moden yea.
1. Blaus pendek paras separuh peha yang dipadankan dengan legging cotton.
2. Blaus berkemban yang bergetah di bahagian dada diapadankan dengan inner cotton.
3. Singlet tali halus dipadankan dengan inner cotton atau T-shirt di bahagian dalam.
4. Baju cotton putih yang jarang.
5. Jeans low-cut yang bila duduk nampak lurah kat belakang.
Sebenarnya, banyak lagi fesyen yang ada sekarang. Tapi, aku malas nak type semua. Huhu...

Bagi aku, bila diorang ni berpakaian sebegini, tetapi bertudung atau berselendang, jujur aku cakap, baik tanggal je tudung tu. Korang nak tengok gambar2 yang aku cakap memalukan???


Korang rasa kat sebelah tu siapa?? Suami ke boyfriend???? Aku rasa suami, tapi tak malu ke suami dia bila lelaki lain pandang apa yang halal bagi dia dan apa yang haram bagi mereka???


Better cabut je tudung tu.


Aku dah kurang bersukan sebab sekarang aku dah taknak bukak tudung. Kenapa?? Bila aku bersukan, aku tak boleh pakai tudung. Kepala aku tak boleh panas berbahang akibat terkurung. Nanti aku senang nak kena serang dengan migrain. Sebab tu setiap kali aku bersukan atau buat apa2 yang boleh buat aku berpeluh dengan tahap yang sangat banyak, aku akan bukak tudung. Lagipun aku suka pakai tracksuit and T-shirt yang aku lipat lengan ke atas sampai paras bahu bila nak bersukan.


Gambar ni memang famous satu masa dulu. Even sampai sekarang kot aku rasa. Cuma aku tak pasti dari mana gambar ni. Aku Googling, dapat gambar ni. Huhu...

Kenapa aku nak kongsi dengan korang? Sebab aku juga seorang perempuan yang bertudung. Aku masih boleh terima kalau perempuan tu pakai jeans ketat, atau baju ketat. Tapi fesyen di atas??? Memalukan mereka yang bertudung dan betul2 menjaga aurat.

Tak aku nafikan, aku bukanlah seorang yang baik untuk menasihati mereka yang lain, tapi korang kena faham lah. Disebabkan korang, kitorang yang tak terbabit pun boleh jadi malu tau. Sekarang ni, aku lebih suka pakai jeans dan T-shirt biasa je. Dah malas nak bergaya lebih2. Hahaha... Kadang2 aku keluar pakai T-shirt lengan pendek je. Ha, cakap pasal lengan pendek, ini satu lagi. Pernah tak korang tengok perempuan pakai tudung dengan baju lengan pendek yang tahap boleh nampak ketiak??? Macam tu pun, baik tak payah pakai tudung.

Kalau pakai lengan pendek ala2 macam T-shirt lelaki, aku tak kisah. Sebab takda la pendek mana pun. Tapi, kalau dah sampai tahap boleh nampak bulu ketiak yang ko dah lama tak buang, eeeuuuwwww!!!! Geli + nak muntah aku. Hahaha... Sorry la kalau ada yang terasa, sebabnya aku memang mulut lancang berkata2. Huhu... Ha, satu lagi. Malu sangat sebab kebanyakan yang buat entry pasal perempuan bertudung macam nie adalah LELAKI!!!!! Korang tak malu ke??? Aku malu kot!!!!

End of story and the conclusion??? Bawak2 la ubah sikit gaya pakaian korang tu. Kalau tak sanggup nak pakai tudung labuh and jubah sepanjang masa, at least biarlah nampak sopan sikit gaya tu. Sampaikan kadang2 aku rasa, non-Muslim pun akan pelik dengan cara kita berpakaian.

p/s:maaf kalau ada yang terasa, sebabnya aku memang lancang berkata2....dan gambar2 di atas adalah ihsan dari ENCIK GOOGLE yea...so no saman2 atas sebab mengaibkan diri sesiapa okay.....dan ini juga sebagai satu peringatan pada diri aku supaya janganlah berpakaian sedemikian....

lots of love,
[Miss Eriqa]

Monday, March 07, 2011

Hanya Awak

Sesaat awak meargui cinta saya,
Seminit saya merindui awak.

Seminit awak meragui sayang saya,
Sejam saya inginkan awak.

Sejam awak meragui keikhlasan saya,
Selamanya awak di hati saya.

lots of love,
[Miss Eriqa]

Wednesday, March 02, 2011

Skema atau Poyo?

Tiba2 malam ni terasa untuk kembali menulis. Tapi bukan sambungan entry Perkahwinan yea. Entry lain pulak.

Tajuk entry best kan?? Skema atau poyo. Kenapa tiba2 aku rasa ingin menulis mengenai hal ni? Sebab ada kaitan dengan aku lah aku rasa nak menulis. Haiya...

Aku tak tau apa perception orang mengenai aku. Sebab bagi aku, orang yang tak kenal aku akan berkata yang macam2 mengenai aku. Even kawan2 aku sekarang macam tu. Kalau korang semua nak tahu, apa yang orang fikir tentang aku sewaktu mula2 nampak aku akan berubah *walaupun bukan 100% tapi adalah sampai 80%*. Kenapa?? Tanya diorang lah, kalau tanya aku memang tak dapek den nak jawab.

Mungkin takkan percaya cakap aku bila aku cakap aku skema. Kenapa?? Entahlah. Bagi aku ada perkara yang kita kena ikut rules, dan ada perkara kita kena break the rules. Jangan tanya kenapa lagi boleh tak?? Malas nak bagi jawapan. Baca sampai habis baru tanya yea.

Mengikut rules yg ditetapkan bukan bermaksud kita skema. Kalau macam tu, bagi yang Islam, kalau kita ikut rules yang kita perlu lakukan dalam kehidupan seharian, itu bermaksud kita skema kah?? Takkan??

Aku tak cakap aku jenis budak2 nakal yang selalu break the rules *walaupun memang aku selalu buat*, tapi ada masa orang akan nampak aku seorang budak yang skema. Ada masa aku tak suka langgar rules sebab aku takut. See, aku baik kan?? Tapi kalau aku rasa aku memang dah tak boleh nak ikut rules tue, ko saman lah macam mana pun, aku tetap akan buat balik. See, budak nakal kan aku??

Ha, kenapa aku cakap pasal skema je sedangkan tajuk aku ada POYO. Aku pun tak pasti dari mana asal perkataan poyo ni. Bagi aku, poyo ni lebih kurang macam perasan bagus la. Tapi jujur, memang aku tak suka dengan budak2 jenis yang macam nie *aku pun kadang2 sama* sebab bagi aku, simpan2 lah ke'bagus'an korang tu. Buat apa nak dipertontonkan.

Conclusion, aku lebih suka jadi skema dari jadi perasan bagus. Heheh...

Quote for the day,
Live like an angel, doesn't mean u are an angel,
Live like a devil, doesn't mean u r a devil,
Live in a way of Islam, it means u r a Muslim,
Don't try to run from it,
As it it our ways to live happy and bless by Allah SWT.
lots of love,
[Miss Eriqa]